ارزشیابی مداخله آموزشی مبتنی بر مدل پرسید پروسید به منظور ارتقای سبک زندگی نوجوانان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-20-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن صفاری

گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)

نجمه الملوک امینی

گروه آموزش و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت و انستیتیو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

حسن افتخار اردبیلی

گروه آموزش و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت و انستیتیو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

محمود محمودی

گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت و انستیتیو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

هرمز سنایی نسب

گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)

چکیده

مقدمه و هدف: نوجوانی دوره­ای سرنوشت­ساز است که زمینه­ساز سبک زندگی در دوران­های بعدی زندگی است. هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی­بر مدل پرسید پروسید روی سبک زندگی در میان نمونه­ای از نوجوانان است.   مواد و روش­ها : یک کارآزمایی شاهد دار گروهی تصادفی برای بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر سبک زندگی روی تعداد ۳۶۵ نوجوان (۱۹۲ دختر و ۱۷۳ پسر) تهرانی طراحی شد. از پرسش­نامه سبک زندگی نوجوان (ALQ) و پرسش­نامه دموگرافیک برای جمع­آوری اطلاعات استفاده­شد. داده­ها در دو مرحله پیش آزمون و دو هفته پس از مداخله با توجه به مدل پرسید پروسید جمع­آوری­شد. آزمون­های آماری نظیر کای اسکوئر، تی مستقل و تی زوج در قالب نرم­افزار SPSS نسخه ۱۷ برای آنالیز اطلاعات به­کار­رفتند.   نتایج : به­طور­کلی، میانگین سنی نوجوانان ۷۴/۰ ± ۷۷/۱۵ بود. در فاصله میان پیش­آزمون و پس­آزمون، افزایش معنی­داری در نمره سبک زندگی شرکت­کنندگان در مداخله حاصل شد (P < ۰.۰۱).  میانگین نمره استاندارد­شده فعالیت فیزیکی در پسران بیشتر از دختران و میانگین نمره استاندارد­شده حمایت اجتماعی در دختران بیشتر از پسران مشاهده­شد.   نتیجه­گیری : یافته­های مطالعه نشان­می­دهند که مداخله آموزشی مبتنی­بر مدل پرسید پروسید تاثیری معنی­دار در افزایش بهبود سبک رندگی نوجوانان در­پی­دارد. با توجه به نتایج به­دست­آمده، لزوم آموزش شیوه زندگی سالم در جهت بهبود سبک زندگی سالم در میان نوجوانان با توجه به جنسیت می­بایست در دستور کار قرار­گیرد.

کلیدواژه ها

سبک زندگی, نوجوانان, مدل پرسید پروسید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.