پاسخ سطوح پلاسمایی آیریزین، فولیستاتین و FGF۲۱ به تمرینات هوازی در زنان بهبودیافته از کووید-۱۹

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-31-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا امیری فارسانی

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

فرشاد غزالیان

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سارا مبارک

گروه بیماری های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی، آبادان، ایران

عصمت رادمنش

گروه فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی، آبادان، ایران

ماندانا غلامی

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: به تازگی انجام فعالیت های ورزشی منظم به واسطه ترشح مایوکاین ها به عنوان راهکاری مناسب جهت بازتوانی، کنترل عوارض و پیامدهای مرتبط با کووید-۱۹ مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی پاسخ سطوح پلاسمایی آیریزین، فولیستاتین و فاکتور رشد فیبروبلاست ۲۱ (FGF۲۱) به تمرینات هوازی در زنان بهبودیافته از کووید-۱۹ بود.مواد و روش ها: ۲۲ زن بهبودیافته از کووید-۱۹ شهرستان های آبادان و خرمشهر پس از فراخوان عمومی و گزینش در دو گروه ۱۱ نفره شامل گروه تمرین هوازی و گروه کنترل تقسیم بندی شدند. گروه تمرینات هوازی پروتکل تمرینی را با شدت ۵۰ تا ۷۰ درصد ضربان قلب ذخیره و به مدت هشت هفته (سه جلسه در هفته) اجرا کردند. قبل و پس از پایان پروتکل تمرینی نمونه های خونی جمع آوری شد و اندازه گیری سطوح آیریزین، فولیستاتین و FGF۲۱ به روش الایزا انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری کوواریانس (آنکوا) در سطح (۰۵/۰> P) آنالیز شد.نتایج: بر اساس مقایسه بین گروهی داده ها، مقادیر آیریزین (۰۵/۰> P)، فولیستاتین (۰۵/۰> P) و FGF۲۱ و(۰۵/۰> P) گروه هوازی در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشته است. همچنین تغییرات درون گروهی آیریزین (۰۵/۰> P)، فولیستاتین (۰۵/۰> P) و FGF۲۱) (۰۵/۰> P) نیز نشان داد که بین میانگین قبل و بعد گروه هوازی افزایش معنادار وجود دارد.نتیجه گیری: انجام تمرینات هوازی در زنان بهبودیافته از کووید-۱۹ می تواند در بازیابی پروفایل مایوکاینی آنها موثر باشد.

کلیدواژه ها

کووید-۱۹, آیریزین, فولیستاتین, FGF۲۱

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.