ویژگی های روان سنجی مقیاس ارضای نیازهای بنیادین در روابط با دوستان در دانشجویان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KRAP-24-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد تنهای رشوانلو

گروه روان شناسی مشاوره و تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی ، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

طلیعه سعیدی رضوانی

گروه روان شناسی مشاوره و تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

هادی صمدیه

گروه روان شناسی مشاوره و تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حسین کارشکی

دانشیار روان شناسی تربیتی، گروه روان شناسی مشاوره و تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش اعتباریابی و بررسی ساختار عاملی مقیاس ارضای نیازهای بنیادین در روابط با دوستان در دانشجویان بود. در یک طرح توصیفی و اعتباریابی آزمون، طی دو مطالعه به ترتیب ۱۷۲ و ۲۲۸ نفر از دانشجویان دانشگاه بیرجند به شیوه نمونه­گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های ارضای نیازهای بنیادین در روابط (La Guardia, et al., ۲۰۰۰) ، احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بزرگسالان (Ditommaso et al., ۲۰۰۴) ، رضایت از زندگی (Diener et al., ۱۹۸۵) و افسردگی، اضطراب و استرس (Lovibond, & Lovibond, ۱۹۹۵) را تکمیل کردند. همسانی درونی، روایی عاملی اکتشافی، تاییدی، ملاکی و سازه با نرم افزارهای SPSS.۱۶ و AMOS.۲۴ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقیاس، ساختاری سه عاملی با واریانس تبیین شده ۹۲/۷۰ درصد دارد. تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نیز به تایید رسید. مقیاس از پایایی سازه مناسبی برخوردار بود. روایی همگرای مقیاس در مورد رضایت از زندگی و روایی واگرای آن در ارتباط با احساس تنهایی اجتماعی و افسردگی به تایید رسید (۰۱/۰≥P). بر حسب سن، جنسیت و وضعیت تاهل نیز تفاوت معناداری به دست نیامد (۰۵/۰< P). به نظر می رسد، مقیاس ارضای نیازهای بنیادین در روابط، در دانشجویان از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است.

کلیدواژه ها

نیازهای بنیادین, روابط دوستانه, ساختار عاملی, اعتباریابی, دانشجویان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.