مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی ذهنیت مدار و آموزش کنترل تکانه بر خودکنترلی و خودکارآمدی رفتاری- هیجانی پسران دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KRAP-24-2_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلا پشنگیان

دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران.

مولود کیخسروانی

استادیار گروه روانشناسی عمومی، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران.

ناصر امینی

استادیار گروه روانشناسی عمومی، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران.

مسلم عباسی

استادیار گروه روانشناسی عمومی، دانشگاه سلمان فارسی، کازرون، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی ذهنیت مدار و آموزش کنترل تکانه بر خودکنترلی و خودکارآمدی رفتاری- هیجانی کودکان اختلال بی نظمی خلق اخلالگر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری (۲ ماهه) با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش­آموزان پسر ۱۰ تا ۱۷ ساله شهر شیراز در سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ بود. نمونه پژوهش ۶۰ نفر از دانش آموزان پسر دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر بودند که از میان دانش­آموزان پسری که نمره ای زیادی در پرسشنامه غربالگری لاپورته و همکاران (۲۰۱۹) بود به روش نمونه گیری تصادفی خوشه­ای چند مرحله­ای انتخاب و در دو گروه های آزمایشی و گروه کنترل (۲۰ نفر در هر گروه) گمارده شدند. ابزارهای پژوهش، مصاحبه بالینی ساختاریافته، پرسشنامه خودکارآمدی هیجانی نوجوانان (Dacre Pool & Qualter, ۲۰۱۲)، خودکارآمدی رفتاری (Choi, Fuqua & Griffin, ۲۰۰۱) و مقیاس خود کنترلی (Tangney, Baumeister & Boone, ۲۰۰۴) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کواریانس اندازه­گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هر دو درمان طرحواره درمانی ذهنیت مدار و آموزش کنترل تکانه بر افزایش خودکنترلی و خودکارآمدی رفتاری- هیجانی کودکان اختلال بی نظمی خلق اخلالگر تاثیر معناداری دارند (۰۰۱/۰≥P). نتایج آزمون های تعقیبی بنفرونی نشان داد که بین آموزش کنترل تکانه و طرحواره درمانی ذهنیت مدار در نمرات خودکارآمدی هیجانی تفاوت معناداری وجود دارد (۰۰۱/۰≥P)؛ ولی در خودکارآمدی رفتاری و خودکنترلی بین گروه­های آزمایشی تفاوتی در مرحله پس آزمون و پیگیری وجود نداشت.

کلیدواژه ها

طرحواره درمانی ذهنیت مدار, آموزش کنترل تکانه, خودکارآمدی, خودکنترلی, اختلال بی نظمی خلق اخلالگر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.