رفتارهای فزون کنشی جنسی، استفاده مشکل زا از پورنوگرافی و سلامت روانی در یک نمونه آنلاین ایرانی: یک مدل ارتباطی علی و نتایج تحلیل خوشه ای و تابع تشخیص

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KRAP-24-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید قاسم سید هاشمی

گروه روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

مجید محمود علیلو

گروه روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

شلاله حسین نژاد

گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، ارومیه، ایران

بهناز حسین زاده خانمیری

گروه روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

معصومه اسماعیلی شهنا

گروه روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف تعیین ارتباط علی و تحلیل خوشه­ای و تابع تشخیص رفتارهای فزون­کنشی جنسی، استفاده مشکل­زا از پورنوگرافی و سلامت روانی در یک نمونه آنلاین ایرانی انجام شد. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه­ی آماری شامل کلیه­ی افراد فعال در سایت­های شبکه­های اجتماعی در سال ۱۳۹۷ بودند. حجم نمونه، ۴۰۸ نفر با روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. جمع­آوری داده­ها به­صورت پیمایشی با پرسشنامه­های آنلاین سلامت روانی (Veit & Ware, ۱۹۸۳)، استفاده مشکل­زا از پورنوگرافی (Bőthe et al., ۲۰۱۸)، رفتار فزون­کنشی جنسی (Reid, Garos, & Carpenter, ۲۰۱۱) صورت گرفت و داده­ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، مدل­یابی معادلات ساختاری، تحلیل خوشه­ای و تحلیل تابع تشخیص مورد تحلیل قرار گرفت. مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود (RMSEA = ۰.۰۵, GFI = ۰.۹۶, CFI = ۰.۹۸, AGFI = ۰.۹۳; χ۲/df = ۲.۲۹) و همه روابط به جز مسیر بهزیستی روانشناختی به استفاده مشکل­زا از پورنوگرافی (۳۰۶/۰ p =، ۰۷/۰- β=) معنادار بودند. همچنین، نتایج تحلیل خوشه­ای بر اساس متغیرهای رفتار فزون­کنشی جنسی و استفاده مشکل­زا از پورنوگرافی در حالت دو خوشه­ای (دیسترس روانشناختی بالا و پایین) معنی­دار بود (P < ۰.۰۰۱). نتایج تجزیه تابع تشخیص نشان داد که رفتار فزون­کنشی جنسی و استفاده مشکل­زا از پورنوگرافی دارای بالاترین توان در تمایزگذاری بین دو گروه از افراد با دیسترس روانشناختی بالا و پایین بودند (P < ۰.۰۰۱) که ۹/۶۵% افراد به درستی به­وسیله این تابع تشخیص داده شدند و افراد دارای دیسترس روانشناختی بالا، بالاترین مقادیر میانگین را در تمام مولفه های رفتار فزون­کنشی جنسی و استفاده مشکل­زا از پورنوگرافی داشتند (۵/۶۳%، ۶۱n=).

کلیدواژه ها

رفتار فزون کنشی جنسی, استفاده مشکل زا از پورنوگرافی, سلامت روانی, کاربران سایت های شبکه های اجتماعی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.