تاثیر سندرم استکهلم بر اختلال استرس پس از حادثه با نقش میانجی گری روش های مقابله ای در زنان تحت خشونت خانگی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KRAP-24-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ائلیاز برناک

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز. تهران، ایران.

افسانه قنبری پناه

استادیار دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز. تهران، ایران.

فریبا حسنی

استادیار دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز. تهران، ایران.

رعنا محمدزاده اسماعیلی

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز. تهران، ایران.

چکیده

این پژوهش با هدف یافتن تاثیر سندرم استکهلم بر اختلال استرس پس از حادثه با میانجی گری روش های مقابله ای در زنان تحت خشونت خانگی انجام شده است. جامعه آماری شامل تمام زنان متاهل تحت خشونت خانگی بین سنین ۱۸ تا ۶۰ سالی بوده است که به مراکز بهزیستی، اورژانس اجتماعی، دادگاه عمومی خانواده شعبه ۱ و تعدادی از مراکز خدمات مشاوره روانشناختی استان تهران مراجعه کرده و اقدام به تکمیل پرسشنامه ها نمودند. در این پژوهش برای جمع آوری نمونه ها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده. ابزار جمع آوری اطلاعات عبارت بود از: مقیاس سندرم استکهلم (Graham et al. ۱۹۹۵)، مقیاس شهروندی اختلال استرس پس از سانحه میسیسیپی(Keane et al. ۱۹۸۷) ، پرسشنامه راهبردهای مقابله با استرس Endler and Parker, ۱۹۹۰)) و پرسشنامه خشونت خانگی علیه زنان(Tabrizi et al. ۲۰۱۲) . در این پژوهش برای تحلیل داده ها از مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد سندرم استکهلم به صورت مستقیم بر اختلال استرس پس از حادثه در زنان تحت خشونت خانگی  تاثیر می گذارد. همچنین نتایج نشان دادند که بین سندرم استکهلم و اختلال استرس پس از حادثه و با میانجی گری روش های مقابله ای در زنان تحت خشونت خانگی تاثیر غیرمستقیم معنادار وجود دارد.

کلیدواژه ها

سندرم استکهلم, اختلال استرس پس از حادثه, روش های مقابله ای, زنان تحت خشونت خانگی, خشونت علیه زنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.