تحلیل تاثیر فضای مشترک جمعی در ارتقای ملاقات اجتماعی و فرهنگی افراد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 4، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_GAU-4-41_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راحله رستمی

استادیار، گروه معماری، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران

مینا صالحی فر

دانشجوی دکتری، معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، ایران

نورا ابراهیمی

دانشجوی دکتری، معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش تحلیل تاثیر فضای مشترک جمعی در ارتقای ملاقات اجتماعی و فرهنگی افراد است. شهر بستری است که وقوع دیدارها را میسر میسازد. سکونتگاهی اجتماعی است که عالی ترین تعاملات و مراودات انسانی در آن صورت می پذیرد. به واقع عرصه ها و فضاهای عمومی، به عنوان گستره هایی که زمینه رفع نیازهای انسانی را فراهم می آورند شناخته شده اند. این عرصه ها به واسطه ایجاد ارتباط و تعامل منطقی میان انسان و محیط زیست طبیعی و مصنوع اطراف او پویایی، سرزندگی و آرامش روحی را به انسان امروزی هدیه می دهند استفاده از فضاهای جمعی بخش مهمی از زندگی روزمره است، فضاهای عمومی به عنوان مکان های ملاقات برای مردم عمل می کنند، بنابراین این مکان ها باید از امنیت کافی برخوردار باشند تا افراد بتوانند در آن با آرامش به تبادل اطلاعات با یکدیگر بپردازند. شهر به عنوان بستر زیست آدمی میبایست سرشار از عرصه های جمعی برای تعاملات اجتماعی باشد ولی در توسعه شتاب زده شهرهای امروزی توجه به فضاهای جمعی با امنیت که به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر امروزی می باشد کمرنگ شده است این پژوهش، به روش توصیفی تحلیلی انجام شده و منابع گردآوری اطلاعات در آن عبارتند از: منابع کتابخانه ای (مبانی نظری)، منابع انسانی (شهروندان) و منابع کالبدی فضایی (مشاهده) که جهت این امر از تکنیک مشاهده برنامه ریزی شده غیر مشارکتی استفاده شده است. تئوری تعاملات اجتماعی اجازه می دهد ارتباط میان بخش های مختلف یک طراحی بر اساس مفاهیم و مولفه های موثر بر آن برقرار شود و قادر است تا عملکردها و قابلیتهای یک فضای عمومی را در جهت تامین نیازهای اجتماعی کاربران ارتقا بخشد و قادر است به معماران امکان ارتقاء نوع موجود معماری را بدهد و مقاصد طراحی را برای کاربران آن آشکار کند. رابطه میان محیط و انسان و تعاملات اجتماعی می تواند به صورت یک کل نگریسته شود که در آن اجزای گوناگون درون محیط و رفتارهای انسانی را در سه تر از مولفه های روانی نیازهای انسان مولفه های کالبدی و مولفه های فعالیتی می توان از هم جدا نمود.

کلیدواژه ها

فضای مشترک جمعی، تعامل اجتماعی، فضاهای عمومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.