مروری بر حدود مداخله دادگاه در داوری های داخلی و تجاری بین المللی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه حقوق و مطالعات سیاسی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LPS-2-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شادی احمدی فاتح

کارشناسی ارشد حقوق، گرایش حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند،تهران،ایران

چکیده

به جهت گسترش روزافزون ارتباطات ملی و بین المللی و تخصصی شدن اختلافات بین اشخاص، گرایش به نهاد داوری در حال گسترش است. به دلیل موازی بودن فعالیت های داور و دادگاه در برخی موارد و ارتباط تنگاتنگ این دو مرجع حل اختلاف مشخص کردن محدوده دخالت دادگاه در امر داوری مسئله ای ضروری و مبتلابه نظر می رسد. داوری، روشی حقوقی و شبه قضایی باهدف حل وفصل اختلاف های حقوقی، به دلیل فوایدی ازجمله: عدالت و کارایی بهتر، حفظ منافع طرفین و حل مسالمت آمیز اختلاف ها، محرمانه بودن داوری، سرعت در حل وفصل اختلاف ها، امکان اجرای بهتر و سریع تر احکام است. مستثنا شدن صلاحیت دادگاه به معنی عدم دخالت مطلق دادگاه ها در رسیدگی داوری نیست. داوری بدون حدی از مداخله دادگاه نمی تواند به حیات خود ادامه دهد؛ اما این دخالت باید مرزبندی و تحدید شود وگرنه ممکن است به ابرازی جهت دوری از هدف ارجاع امر به داوری مبدل شود. در این راستا، حداقل مداخله دادگاه در اجرای رای داوری و هنگامی که طرف بازنده از اجرای داوطلبانه آن امتناع می نماید ضرورت می یابد. دخالت دادگاه ها در امر داوری می تواند قبل از جریان داوری، در جریان داوری و یا حتی پس از صدور رای داور باشد. در هر مرحله، این دخالت که ممکن است نظارتی یا مساعدتی باشد، بخش مهمی از رسیدگی دادگاه ها را در فرایند داوری تشکیل می دهد. در بیشتر نظام های حقوقی با تصویب قوانین مستقل و وضع موادی مرتبط با مداخله دادگاه ها درروند آن، موردتوجه قرارگرفته است.

کلیدواژه ها

مداخله دادگاه, جریان داوری, قانون داوری تجاری بین المللی, کنوانسیون نیویورک, قانون آنیسترال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.