بررسی فقهی مصادیق معروف و منکر اقتصادی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: نشریه حقوق و مطالعات سیاسی، دوره: 2، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_LPS-2-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 138
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق، گرایش حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات ایلام، ایران
چکیده
زمینه: بی تردید احیاء و اجرای دو اصل مهم و مورد توصیه ی دین اسلام یعنی «امربه معروف» و «نهی از منکر» در همه ی عرصه ها و شئونات زندگی به ویژه عرصه های اقتصادی در این فرایند بسیار اثربخش و راهگشا می باشد. در نظام اقتصادی اسلام، انگیزه فعالیت های اقتصادی تحصیل رضای خداوند است و هدف؛ سلامتی اقتصادی فرد خانواده، اجتماع وامت در مسیر تحقق عدالت اجتماعی و قسط واقعی است.مواد و روش ها: در این مطالعه، کلیه مقالات چاپ شده تا تابستان ۱۴۰۱ به زبان فارسی بررسی مصادیق معروف و منکر اقتصادی در قرآن و روایات بررسی قرار گرفتند. این مقالات از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی، sid.ir، فصلنامه فقه اسلامی و نشریات سیویلیکا، فصلنامه پژوهش حقوق خصوصی، با استفاده از کلیدواژه هایی نظیر معروف و منکر اقتصادی، خمس، زکات، ربا، غش در معامله. به دست آمده اند. همچنین از مجلات معتبر علمی از مقالات و وب سایت های فوق استخراج شده است.یافته ها: در نظام اقتصاد اسلامی، معروف های اقتصادی برای بالا بردن سطح رفاه نیازمندان، توازن اقتصادی و برقراری عدالت اجتماعی وضع شده اند. ازنظر فقه اسلام، جایگاه منابع مالی برای رشد و پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، جایگاهی است بسیار مهم و سرنوشت ساز؛ درست همان گونه که توسعه و آبادانی جایگاهی است بنیادی و اساسی؛ اما هریک از این دو منبع اقتصادی و عبادی در جامعه اسلامی جایگاه خویش را دارند و بر اساس مصلحت ها و منفعت هایی در مواردی واجب و در مواردی مستحب هستند. اگر این مقوله به درستی در جامعه نهادینه شود و مردم آثار و دستاوردهای آن را در جامعه به عینا رویت کنند آنگاه بدون تردید به سمت معروف های اقتصادی در فقه روی خواهند آورند.کلیدواژه ها
معروف و منکر اقتصادی, خمس, زکات, ربا, غش در معاملهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.