بررسی تاثیر ادراکات متناسب و رهبری تحولآفرین بر درگیری شغلی با نقش میانجی رضایت شغلی و تعهد عاطفی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی پژوهش در اقتصاد، حسابداری و مدیریت
- کد COI اختصاصی: ECOCNF01_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 181
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ایران
استادیار، گروه مدیریت، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
درگیری شغلی به عنوان یک نگرش، متغیر مهمی است که به افزایش اثربخشی سازمان کمک می کند. هرچه سطح درگیری شغلی کارکنان یک سازمان بالاتر باشد، اثربخشی آن نیز افزایش خواهد یافت. به منظور افزایش سطح درگیری شغلی باید به تعیین کننده های آن نگاهی واقع گرایانه و همه جانبه داشته باشیم. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ادراکات متناسب و رهبری تحول آفرین بر درگیری شغلی با نقش میانجی رضایت شغلی و تعهد عاطفی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده، توصیفی- پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است. جامعه مورد مطالعه، کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان می باشند که میزان حجم نمونه با بهره گیری از قاعده اول بارکلای و همکاران [۱]، ۶۰ نمونه برآورد شد. در نهایت پرسشنامه میان ۱۴۵ نفر از کارکنان سازمان تامین اجتماعی توزیع شد و تعداد ۱۳۰ پرسشنامه تکمیل شده دریافتی تحت تحلیل تکنیک SEM-PLS قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، نتایج نشان از تاثیر مثبت و معنادار ادراکات متناسب و رهبری تحول آفرین بر درگیری شغلی، تعهد سازمانی و رضایت شغلی دارد. همچنین نتایج نشان داد تعهد عاطفی و رضایت شغلی بر درگیری شغلی تاثیر مثبت و معنادار دارد.کلیدواژه ها
ادراک متناسب فرد و شغل، تعهد عاطفی، درگیری شغلی، رهبری تحول آفرین، رضایت شغلیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.