آینده نگاری راهبردی و سیاست گذاری منطقه ای برای توسعهگردشگری استان زنجان با رویکرد سناریونویسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی روز آینده، شهر آینده
  • کد COI اختصاصی: FDFC01_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی حیدری

هیئت علمی گروه جغرافیا و برنامه ریزیشهری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

امیرحسین برخورداری

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

محمد ملکی صدقی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

ابوالفضل رحیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

چکیده

رشد بی سابقه صنعت گردشگری در چند سال گذشته و رقابت در سطح جهانی، طرح برنامه برای آینده را با چالش های جدیدی مواجه کرده است. نیاز به استراتژی های موثر و کارآمد در عرصه صنعت گردشگری یکی از چالش های اساسی ایران در این حوزه است که در نتیجه موقعیت پویا و در حال تغییر مطرح شده است. گردشگری یکی از ابزارهای مهم توسعه در جهان شناخته شده است و در قرن گذشته پیش بینی می گردد که بزرگ ترین صنعت جهان در قرن ۲۱ میلادی باشد. هدف پژوهش حاضر، آینده نگاری در توسعه و بهبود صنعت گردشگری استان زنجان با شناسایی عوامل موثر و سپس ترکیب عوامل موثر جهت شناسایی سناریوهای مطلوب می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از لحاظ روش پیمایشی در سطح اکتشافی مبتنی بر رویکرد آینده نگاری انجام گرفته است. پژوهش در بخش اول در سه مرحله که اول تعیین شاخص های کلیدی از طریق روش دلفی و توسط متخصصان ارشد حوزه گردشگری استان زنجان، دوم طبقه بندی عوامل کلیدی در ۷ شاخه و سوم شناسایی عوامل موثر و حیاتی از بین شاخص های کلیدی که توسط نرم افزار میک مک بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع انجام گرفته است. و همچنین در بخش دوم با استفاده از نرم افزار سناریو ویزارد، سناریو مطلوب شناسایی و تحلیل می شود. جامعه آماری پژوهش شامل ۱۱۰ نفر از کارشناسان و کارشناسان ارشد گردشگری استان برای پاسخ به پرسشنامه در مرحله اول و ۳۶ نفر از کارشناسان ارشد برای تکمیل پرسشنامه در مرحله دوم است. نتایج حاصل از این پژوهش از میان ۳۸ شاخص کلیدی، ۹ عامل موثر و حیاتی در توسعه گردشگری استان زنجان مشخص گردید. ۵ سناریوی قوی حاصل از نتایج نرم افزار سناریو ویزارد به دست آمد و همچنین نقش عوامل دیگر در ناحیه های مربوطه مشخص گردید.

کلیدواژه ها

آینده نگاری، سیاست گذاری، گردشگری، سناریونویسی، زنجان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.