‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ ارزیابی راهکارهای مدیریت انرژی در صنعت فولاد با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره فازی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی در فنی و مهندسی، دوره: 4، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_ARTE-4-31_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود نامی

کارشناسی ارشد رشته مکانیک گرایش تبدیل انرژی

اسماعیل زحمتی ایرج

استاد حق التدریس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان و اسفراین

چکیده

مصرف انرژی یکی از مهم ترین بخش های مصارف منابع در جهان محسوب می شود. هرچند به دلیل لزوم توسعه، تولید مایحتاج بشر و تامین شرایط مناسب زندگی، استفاده از انرژی اجتناب ناپذیر است ولی به دلیل تجدیدناپذیری اغلب انرژی های مورد استفاده در کره زمین و ایجاد آلودگی های زیست محیطی ناشی از مصرف آن ها، استفاده کمتر از انرژی، مطلوب می نماید. در واقع یک دوگانه متناقض نما در ارتباط با انرژی در کره زمین شکل گرفته است. از این جهت در کنار منابع انرژی تجدیدناپذیر موجود در کره زمین، بشر به فکر بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر افتاده و به موازات آن مدیریت مصرف انرژی را نیز در مورد انرژیه ای تجدیدناپذیر، در دستور کار قرار داده است. مدیریت مصرف انرژی، مجموعه راهکارهایی است که می تواند در یک مجموعه مصرف کننده انرژی، اتخاذ گردد به طوری که مصرف انرژی را در به حداقل ممکن رسانده و در عین حال کیفیت تولید یا خدمات نیز در اثر این راهکارها با مشکل مواجه نگردد. یکی از صنایع کلیدی جهان که تامین کننده مواد اولیه بسیاری از بخش ها در جامعه است، صنعت فوالد است. صنعت فوالد ضمن این که یکی از تامین کنندگان اصلی مصارف بشر در بخش هایی مانند ساختمان و صنایع مختلف دیگر است، به عنوان یکی از پرمصرف ترین صنایع از حیث انرژی نیز محسوب می شود. بنابراین یکی از بخش های صنعتی که باید به طور ویژه به مدیریت مصرف انرژی در آن اهتمام ورزید، صنعت فوالد است. روش های تصمیم گیری چند معیاره متعددی تاکنون توسط محققین و دانشمندان ارائه شده است که برخی از آن ها فرایند تحلیل سلسله مراتبی، فرایند تحلیل شبکه، روش شباهت به گزینه ایده آل (تاپسیس)، تکنیک دیمتل و روش ویکور هستند. استفاده از تئوری مجموعه های فازی در روش های تصمیم گیری چند معیاره که بعدتر توسط محققین مختلف ارائه شد، باعث گردید که عدم قطعیت و عدم صراحت موجود در متغیرهای کالمی مورد استفاده توسط کارشناسان نیز در این روشها مدلسازی ریاضی شود و بر کیفیت آن ها بیفزاید. روش تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی (SWARA) یکی از تکنیک های نوین تصمیم گیری چندمعیاره است که توسط کرسولین (۲۰۱۰) معرفی شد. شکل فازی این روش توسط ماوی و همکاران (۲۰۱۹) معرفی شده است. در این پایان نامه، این روش در شکل فازی در ترکیب با روش ویکور فازی برای ارزیابی راهکارهای مدیریت انرژی در صنایع فوالد مستقر در شهرستان اسفراین، به کار گرفته خواهد.

کلیدواژه ها

مدیریت انرژی، صنعت فوالد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.