مروری بر کاربرد آموزش تصویرسازی حرکتی بر زمان واکنش و پیشبینی ضربه پنالتی دروازه بانان هندبال

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی علوم ورزشی، تربیت بدنی و مدیریت راهبردی در ورزش
  • کد COI اختصاصی: SPORTIC07_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50825
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عبدلی مسینان

دانشآموخته رفتارحرکتی گرایش رشد حرکتی دانشگاه شیراز

چکیده

امروزه همه مربیان و روانشناسان ورزشی، به دنبال کسب بهترین نتیجه در کوتاهترین زمان ممکن هستند که این امر با استفاده از مهارتهای روانشناسی و علوم رفتاری میسر میشود، یکی از این تکنیکها که بسیار در ورزش کاربرد دارد تصویرسازیحرکتی است. این تحقیق مروری سعی در بررسی آموزش تصویرسازی بر عملکرد دروازبانانه در پنالتی۵ ورزش هندبال و بررسی این عوامل را باهم دارد. هندبال یک ورزش تیمی است که در آن دروازه بانان مهمترین نقش را در دفاع از دروازه و جلوگیری از گلزنی حریفان دارند. آموزش تصویرسازی با بهره مندی از حواس ۵ گانه به عنوان یک روش شناختی، میتواند توانایی دروازهبانان را در پیشبینی حرکات حریفان و زمان واکنش آنها بهبود بخشد. که در سه موقعیت: قبل از مسابقه(تمرین)، حین مسابقه و بعد ازآن انجام میشود . نتایج این تحقیق نشان میدهد که آموزش تصویرسازی میتواند تاثیرات مثبتی در پیشبینی و در نتیجه کاهش زمان واکنش دروازهبانان در پنالتی های هندبال داشته باشد و ورزشکار میتواند با پیش بینی حرکت، سرعت و جهت توپ را تشخیص داده و به میزان قابل توجهی زمان واکنش خود را کاهش دهد. و حتی اگر بازی ادامه داشت بهترین پاس را بدهد. لازم به ذکر است تحقیقات نشان داد تصویرسازی حرکتی روی مسائل شناختی مانند: میانگین زمان پاسخ آزمون حافظه کاری، استرس، اعتماد به نفس، انگیختگی، اضطراب و... نیز موثر واقع شده است، که آنها نیز میتوانند باعث کاهش زمان عکسالعمل شوند. با استفاده از تصویرسازی درونی و بیرونی دروازه بان میتواند زبانبدن بازیکن، جهت شوت پنالتیزن و موقعیت خود را در ذهن تصور کند و بر اساس آن به پیشبینی دقیق تری برسد. استفاده از تصویرسازی حرکتی باعث بهبود پیشبینی فضایی و زمانی میشود و در مجموع باعث میشود دروازهبان حداکثر اطمینان، حداقل هزینه انرژی و حداقل زمان حرکت را داشته باشد همچنین تحقیقات نشان داد بیشترین اهمیت، کاربرد و نمود تصویرسازی حرکتی در مرحله برنامه ریزی پاسخ است که دروازه بان در کسری از ثانیه تصمیم میگیرد چه اقدامی انجام دهد. در مطالعات انجام شده روی تصویرسازی درونی و بیرونی نشان داده شده که دیدگاه درونی به دلیل بهدلیل سطوح بالای فعال سازی قشر مغز، اولویت انتخاب بیشتری در یادگیری دارد.

کلیدواژه ها

تصویرسازی حرکتی، زمان عکس العمل، پیشبینی، دروازه بانی هندبال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.