برآورد ارتباط واردات شکر با تولید چغندرقند در ایران طی سال های ۱۳۹۹-۱۳۸۰

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه چغندرقند، دوره: 36، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRSB-36-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد رفیعی

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران. کرج، ایران.

سیده فاطمه هاشمی دشتکی

دانشجو کارشناسی ارشد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران. کرج، ایران.

چکیده

شکر به عنوان کالای استراتژیک همواره مورد توجه دولت ها بوده است. این کالا از دو محصول نیشکر و چغندرقند به‎دست می آید. لذا بررسی ارتباط تولید چغندرقند و واردات شکر مورد توجه است. از همین رو این مطالعه با هدف برآورد ارتباط واردات شکر با تولید چغندرقند در ایران طی سال های ۱۳۹۹-۱۳۸۰ با استفاده از الگو خودتوضیح برداری انجام گرفته است. آمار موردنیاز برای تولید چغندرقند و واردات شکر از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهادکشاورزی و انجمن صنفی کارخانه های قند و شکر ایران استخراج شده است. نتایج حاکی از آن است که تغییرات واردات شکر علت تغییرات تولید چغندرقند است. نتایج الگو خودتوضیح برداری نشان داده است که در کوتاه مدت افزایش یک درصدی واردات شکر باعث کاهش ۰/۳۰ درصدی تولید چغندرقند می شود. نتایج الگوی بلندمدت حاکی از آن است که افزایش یک درصدی واردات شکر موجب کاهش ۰/۱۹ درصدی تولید چغندرقند خواهد شد. بر اساس نتایج، پیشنهاد می شود ظرفیت سنجی از واردات شکر بر اساس شکاف عرضه و تقاضا در داخل کشور انجام گیرد و ظرفیت مناسب کشور در تولید چغندرقند و حمایت از صنایع فرآوری و نیز توسعه کشاورزی قراردادی مدنظر سیاست گذاران قرار گیرد.

کلیدواژه ها

الگو خود توضیح برداری, تولید چغندرقند, واردات شکر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.