مدلسازی پتانسیل و خلا عملکرد چغندرقند در ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه چغندرقند، دوره: 36، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRSB-36-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا محمدزاده

داشجوی دکترای گروه زراعت، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران.

افشین سلطانی

استاد گروه زراعت، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران - استاد گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.

حسین عجم نوروزی

استادیار گروه زراعت، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران.

امیربهزاد بذرگر

دانشیار گروه علوم کشاورزی، واحد کاشمر، دانشگاه آزاد اسلامی، کاشمر، ایران دانشکده علوم محیطی، دانشگاه گوئلف، گوئلف، کانادا

چکیده

چغندرقند گیاهی صنعتی و استراتژیک از نقطه نظر تولید شکر در ایران می باشد که اطلاعات دقیقی در رابطه با پتانسیل عملکرد و خلا عملکرد آن در ایران در دسترس نیست. این مطالعه با هدف برآورد پتانسیل عملکرد چغندرقند با استفاده از پروتکل گیگا (GYGA) با توجه به شرایط فعلی برای اولین بار در ایران انجام شد. بر اساس این پروتکل مناطق زراعی و اقلیمی (CZ)، ایستگاه های هواشناسی مرجع (RWs) و بافرهای محدوده هر ایستگاه هواشناسی در هر منطقه اقلیمی، نوع بافت خاک در محدوده بافرها تعیین و برای ارزیابی پتانسیل عملکرد و خلا عملکرد و تولید از مدل SSM-iCrop۲ استفاده شد. در نهایت ۲۸ ایستگاه هواشناسی در ۱۳ منطقه اقلیمی برای چغندرقند انتخاب شد که این ۱۳ اقلیم ۹۲/۷ درصد از کل اراضی کشت چغندرقند را در بر می گیرد. نتایج حاصل از مدلسازی میزان تولید پتانسیل و خلا محاسبه شده از آن را به ترتیب ۱۱/۳۹ و ۶/۲۳ میلیون تن برآورد کرد. عملکرد واقعی(Ya) و عملکرد پتانسیل (Yp) چغندرقند به ترتیب ۴۶/۶۶  و ۱۰۲/۹۹ تن در هکتار و در نتیجه خلا عملکرد (Yg) چغندرقند در ایران با ۵۶/۳۲ تن در هکتار با عملکرد نسبی *۱۰۰)(Ya/Yp)RY=) ۴۵ درصد برآورد شد. این موضوع بیانگر این است که با شیوه های مدیریت فعلی تنها کمتر از نیمی از پتانسیل عملکرد تولید می­شود­.

کلیدواژه ها

اقلیم, امنیت غذایی, پروتکل گیگا, مدل SSM-iCrop۲

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.