بررسی مباحث نظری آموزش مهارتهای تفکر سطح بالا مبتنی بر راهبردهای فراشناخت، در جهت تقویت آن در یادگیرندگان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفدهمین کنفرانس بین المللی روانشناسی، مشاوره و علوم تربیتی
  • کد COI اختصاصی: ICPCEE17_325
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم ناظرشندی

دانشجوی دکتری تکنولوژی آموزشی دانشگاه علامه طباطبائی

محمدرضا نیلی احمدآبادی

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

رویکردهای آموزشی معاصر که مهارتهای تفکر سطح بالا (HOTS) را از طریق آموزش و یادگیری، پرورش میدهند، به آخرین روندهای تدریس و یادگیری، تبدیل شده اند. وبا این حال، معلمان در مورد مهارتهای خود در جهت ادغام مهارتهای تفکر سطح بالا در فرآیند تدریس، با مشکلاتی مواجه هستند. پژوهشهای متعددی، در مورد دوره های آموزش و یادگیری مهارتهای تفکر سطح بالا، در جهت راهنمایی معلمان در به کارگیری این دوره ها، انجام شده است؛ با این حال، تنها تعداد کمی از پژوهشگران، مرورهای متون نظاممندی را در این موضوع، انجام دادهاند. پژوهش حاضر، با هدف انجام یک مرور نظاممند ادبیات، در مورد عناصر دوره های آموزش و یادگیری مهارتهای تفکر سطح بالا، مبتنی بر فراشناخت، طرح ریزی شده است. فرآیند انجام یک مرور نظاممند ادبیات (SLR) مطابق با چارچوب روش PRISMA (جستجوی گزینشی مقالات برای بررسی نظاممند و فراتحلیل) انجام شد. با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی در زبان انگلیسی و در زبان فارسی، در نهایت ۱۵ مقاله با در نظر گرفتن معیارهای انتخاب و فرآیند جستجوی چهار مرحلهای (۱) شناسایی، (۲) غربالگری، (۳) بررسی واجد شرایط بودن، و (۴) ارزیابی کیفی مقالات، گزینش شدند. بر اساس تحلیل موضوعی پژوهش، ۳ موضوع اصلی شناسایی شد: (۱) مهارتهای تفکر سطح بالا، (۲) فراشناخت و (۳) پرسشگری. این پژوهش پیشنهاد میکند که این سه عنصر، باید در طراحی دوره های آموزش و یادگیری مهارتهای تفکر سطح بالا مبتنی بر فراشناخت، در دوران مدرسه، در نظر گرفته شوند. این پژوهش، دانش و رهنمودهایی را برای ایجاد دوره های آموزشی مهارتهای تفکر سطح بالا مبتنی بر فراشناخت در مدارس، آمادگی معلمان برای برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی مهارتهای تفکر بالا در دانش آموزان، و فرصتهایی برای دانش آموزان در جهت یادگیری از طریق عناصر مهارتهای تفکر سطح بالا، همانند دوره های آموزشی مهارتهای تفکر سطح بالا مبتنی بر فراشناخت، فرآهم میکند.

کلیدواژه ها

آموزش مهارتهای تفکر، تقویت تفکر سطح بالا، تقویت فراشناخت، مهارتهای تفکر سطح بالا، مهارتهای فراشناخت.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.