بررسی شاخص شوری سفره آب زیرزمینی ناشی از تخلیه پساب های نفتی (مطالعه موردی منطقه دشت عباس و مارون)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش مدیریت پساب و پسماند در صنایع نفت و انرژی
  • کد COI اختصاصی: PASAB03_067
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین خواجه پور

دانشجوی دکتری سیستم های انرژی دانشگاه صنعتی شریف

داود محمودزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران - محیط زیست دانشگاه صنعتی شریف

چکیده

در مناطق نفت خیز جهت استخراج نفت، چاه های متعددی را حفر می نمایند که در هنگام استخراج نفت مقدار زیادی آب را بهمراه دارد و این آب بسیار شور و دارای املاح می باشد. رها سازی این آب های آلوده در محیط زیست منجر به نفوذ آب شور و آلودگی های نفتی به آبخوان های زیرزمینی شده و می تواند به رودخانه راه یابد. درصورت عدم کنترل، شوری در آبخوان های زیرزمینی و رودخانه ها افزایش یافته و برای مدت های بسیار طولانی نمی توان از آب و حتی از خاک آن منطقه جهت فعالیت های کشاورزی استفاده نمود. بررسی ها و نتایج اندازه گیری نشان می دهد که در استان خوزستان تعدادی از چاه های اطراف منطقه دشت عباس و رودخانه ها از جمله رودخانه مارون در حال شور شدن است و این شوری در حال افزایش می باشد. با مطالعات انجام شده از وضعیت زمین شناسی منطقه و بررسی نمودارهای هیدروژئوشیمیایی مشخص گردید که بخشی از این شوری به دلیل استخراج نفت و رها سازی پساب های آن و در نهایت نفوذ شورآب از حوضچه های تبخیر است و البته وضعیت زمین شناسی نیز تأثیر گذار می باشد. قانونگذاری و جریمه همواره یکی از راهکار های اساسی جهت جلوگیری عدم رها سازی این پساب ها به شمار می رود. البته راهکارهای دیگری مانند عایق کردن حوضچه های تبخیر و استفاده از چاه های جاذب از رایج ترین و در عین حال موثرترین راهکارها جهت کنترل این شوری می باشد.

کلیدواژه ها

حوضچه های تبخیر، آبخوان های زیرزمینی، نفوذ آب شور، نمودارهای هیدروژئوشیمیایی، پساب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.