بررسی تأثیر متقابل سدیم - کلسیم بر روی برخی از خصوصیات مورفولوژیکی و عدد کلروفیل متر گیاه تریتیکاله (×Triticosecale wittmack) به منظور کاهش تنش شوری

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی جهاد اقتصادی در عرصه کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: ERANR01_171
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 927
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه جهانی

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژیگیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم

محمد رضا هادی

استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فار

مجتبی جعفری نیا

استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فار

چکیده

شوری پس از خشکی از مهم‌ترین و متداول‌ترین تنش‌های محیطی در سطح جهان است. کلسیم نقش مهمی در مقاومت گیاهان به تنش شوری دارد. به منظور بررسی تأثیر سدیم - کلسیم در گیاه تریتیکاله، آزمایشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در سال 1389 به صورت یک طرح کاملاً تصادفی باز تکرار در شرایط گلخانه ای (دما C25 ، رطوبت نسبی 35% و فتوپریود 16 ساعت) صورت گرفت. نشاءهای گیاهی یک هفته پس از کاشت از بذور در خاک با سطوح کلرید سدیم 0 ، 50، 100، 150 میلیمولار توام با سطوح کلرید سدیم 0 ، 6 ، 10 میلی مولار تیمار شدند. پس از پنج هفته اعمال تنش برخی از پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی شامل طول ساقه، وزن تر ساب و عدد کلروفیل متر SPAD) اندازه‌گیری شد. داده‌های حاصل با استفاده از نرم‌افزار SPSS16 مورد تحلیل آماری قرار گرفت و مقایسه میانگین داده‌ها با استفاده از آزمون تو کی در سطح احتمال 05/0 انجام شد و نمودارها با استفاده از نرم‌افزار Excel ترسیم شد. نتایج به‌دست‌آمده نشان ده که با افزایش شوری به طور معنی‌داری طول ساقه، وزت تر ساقه و عدد کلروفیل متر SPAD) کاهش یافت ( تامل در متن اصلی مقاله). در حالی که افزودن کلسیم محیط شور، طول ساقه، وزن تر سابق و عدد کلروفیل متر SPAD) را به‌طور معنی‌داری افزایش داد (فرمول در متن اصلی مقاله). کلسیم اثرات زیان آور تنش شوری را کاهش داد و بیشترین اثرات بهبود دهنده کلسیم در غلظت 6 میلی مولار کلرید کلسیم مشاهده شد .

کلیدواژه ها

برهم‌کنش سدیم - کلسیم، خصوصیات موفولوژیک، عدد کلروفیل متر ×Triticosecale wittmack

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.