بررسی اوضاع فکری وفرهنگی دوره ایلخانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی پژوهش های حرفه ای در روانشناسی و مشاوره با رویکرد ازنگاه معلم
  • کد COI اختصاصی: CFTP09_0324
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طوبی سهرانی

کارشناس ارشد الهیات ومعارف اسلامی دانشگاه آزاد واحد بافت

چکیده

ایلخانان، جانشینان هلاکوخان شاخه ای از فرمانروایان مغول اینکه از سال ۶۵۱ هجری قمری به مدت حدود یکصد و بر سرزمینهای اسلامی از آسیای میانه و افغانستان تا ایران و عراق و بخشهایی از شام و آسیای صغیر حکومت کردند. هدف از انجام پژوهش بررسی اوضاع فکری وفرهنگی دوره ایلخانی است . روش گردآوری با استفاده از روش کتابخانه ای و مطالعه اسناد و مقاله ها که بصورت تحلیل محتوا انجام شده است . آن در آغاز تابع خانه بزرگ مغول بودند اما پس از مدتی به طور مستقیم حکومت کردند با پذیرش دین اسلام با خان مغول قطع رابطه کردند و به حکومت اسلامی تبدیل شدند. در دوران الجایتو گروهی از علمای شیعه به ایران آمدند و مدارس شیعی در ایران رونق گرفته و شعائر مذهبی شیعیان رواج یافت و تلاش در تشیع را در ایران فراگیر کند. توسعه طلب ی ایلخانان سبب ا یجاد قلمر وی گسترده تحت حاکمیتی متمرکز گردید که در پناه بساط امن و امان این دولت مرکزی ، روابط بین المللی و آمد و شدها بسیار گشت و دربار حاکمان مغول پذیرای سفیران، نم ایندگان و تجار اروپایی و غیراروپایی شد و مشاوران چینی و اویغور ی نیز در این زمان ج ایگاه ویژه ای در دربار یافتند. آمد و شد این مشاوران، حتی به شهرها و ولایات، سبب بهره وری نویسندگان محلی از تجربیات تازه واردان گر دید. غازان خان با فراهم ساختن محیط مناسبی از تبادلات فرهنگی و فکری در دربارش، فضایی مناسب و ش اید عالی در اختیار علما و مولفان این دوره قرار داد. حمایت های بی دریغ او از رشید الدین در نگاشتن کتابی چون جامع التواریخ ، تاریخ نگاری ایران را تا سطح تاریخ نگاری جها نی به پیش برد. . از این رو، ایلخانان در دوران مسلمان ی نسبت به دوران نامسلمانی ، نقش موثری در رشد و تحولات تاریخی داشته اند. از جمله هنرهایی که در ایران به مرور زمان به کمال رسید، هنر قالی بافی و فرش است . از زمانی که شهر و شهرنشینی و تجارت و صنعت در ایران رو به رشد گذاشت بازار نیز نظم مشخص تری به خود گرفت و اهالی بازار فعالیتها ی خود را در قالب تشکیلات صنفی انجام می دادند.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.