روایت پژوهی: تجربیات یک معلم از فرایند یاددهی- یادگیری در مناطق روستایی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی پژوهش های حرفه ای در روانشناسی و مشاوره با رویکرد ازنگاه معلم
  • کد COI اختصاصی: CFTP09_0178
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 419
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا کرامتی

دانشیار دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران

ابوبکر میراهی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی

چکیده

نقش معلم در ایجاد انگیزه در دانش آموزان یک نقش کلیدی و مهم است. بهگونهای که یک معلم توانمند میتواند بهواسطه شناختی که از دانش آموزان به دست می آورد یکی از مسائل و مشکلاتی که امروزه در مدارس ما وجود دارد مسئله کاهش انگیزه و رغبت دانش آموزان به پیشرفت تحصیلی است. دلایل زیادی وجود دارد که باعث میشود این انگیزه و رغبت در دانش آموزان کاهش یابد. برای نمونه میتوان به حجم بالای کتب درسی، عدم تناسب آموزش با نیازهای واقعی دانش آموزان، تاکید بر حافظه محوری و دوری از فعالیتهای اجتماعی و عملی بر اساس نیازهای واقعی فراگیران، نامناسب بودن محیط آموزشی، رفتار خشونت آمیز معلمان، عوامل مدرسه و مشکلات خانوادگی و غیره اشاره کرد. در این پژوهش که به روش روایت پژوهی در جهت تجربیات زنده از فرایند یاددهی- یادگیری در مناطق روستایی انجامگرفته است، میخواهیم روایت معلمی را از تجربهی زیستهاش در آموزش، موردبررسی و تفسیر قرار دهیم که در عین شگفتی و تعجب، نهال امید وزندگی را در دانش آموز خود زنده و پرورانده است. ازآنجاکه مشکلات یادگیری دانش آموزان و بررسی عوامل موثر در آن، موضوع مهمی است که بخش عمده ای از پژوهشهای علوم تربیتی و روانشناسی را به خود اختصاص داده است؛ بنابراین در اختیار قرار دادن روایتها و تجربه های همکاران میتواند تا حد زیادی مثمر ثمر واقع شود. چنانچه معلم میتواند نقش تعیینکننده در ایجاد انگیزه پیشرفت تحصیلی و یا افت تحصیلی دانش آموزان داشته باشد، شناخت معلم از فراگیر و شرایط او، استعدادها و توانایی او، علایق و ارزشهای او، ازیکطرف و مداخله ی عالمانه و درست او، از طرف دیگر، میتواند انگیزه ی زندگی و پیشرفت تحصیلی فراگیر را فراهم کند.

کلیدواژه ها

تجربیات زنده، فرایند یاددهی- یادگیری، مناطق روستایی، روایت پژوهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.