نقش اقتصاد رانتی در تحولات فضاهای حاشیه ای منطقه ۱۹ تهران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه توسعه فضاهای پیراشهری، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPUSD-5-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مجتبی نجاتی

دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

مجید ولی شریعت پناهی

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

تهمینه دانیالی

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

امروزه بازار زمین و مسکن همواره از بازارهای درآمدزا بوده است و این مسئله در طی دهه­های اخیر در کشورهای درحال توسعه به خصوص ایران، از رونق بالا و اهمیت زیادی برخوردار بوده است. در این رابطه همواره گسترش زمین شهری و یا الحاق نقاط روستایی به آن توانسته به عنوان یک رانت دولتی مورداستفاده قرار گیرد و نقش مهمی در گسترش شهر و همچنین ایجاد سکونتگاه­های غیررسمی ایفا نماید. اکنون آنچه کلان شهرهای ایران به خصوص تهران با آن مواجه می­باشد، سکونتگاه­های غیررسمی است که یکی از عوامل اصلی تشکیل­دهنده آن رانت­های اقتصادی است. لذا هدف پژوهش حاضر تحلیل نقش اقتصاد رانتی بر سکونتگاه­های غیررسمی پیراشهری (موردمطالعه: روستاهای حاشیه منطقه ۱۹ شهر تهران) می­باشد. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش تحقیق، پیمایشی است. داده های موردنیاز تحقیق به روش اسنادی - میدانی (پرسشنامه) گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان و صاحب­نظران حوزه های برنامه­ریزی روستایی، برنامه­ریزی شهری و... است که حجم نمونه با استفاده از روش نمونه­گیری هدفمند ۵۰ نفر تعیین شد. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از نرم­افزار SPSS بهره گرفته شد. نتایج نشان داد اقتصاد رانتی بر تمامی شاخص­های سکونتگاه­های غیررسمی پیراشهری تاثیرگذار است، که شدت این رابطه در جنبه­های مدیریتی و اجتماعی در سطح منطقه ۱۹ تهران بیشتر می­باشد.

کلیدواژه ها

اقتصاد رانتی, سکونتگاه های غیررسمی, روستاهای پیراشهری, منطقه ۱۹ تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.