بررسی میزان همبستگی بین فرونشست و تغییرات سطح آب زیرزمینی با استفاده از آنالیز سری زمانی تداخل سنجی راداری (منطقه مطالعاتی: اصفهان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و مخاطرات محیطی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GEH-11-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا آزرم

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش ازدور، گروه نقشه برداری، دانشکده حمل ونقل، دانشگاه اصفهان

حمید مهرابی

استادیار گروه مهندسی نقشه برداری، دانشکده عمران و حمل ونقل، دانشگاه اصفهان

سعید نادی

استادیار سابق گروه مهندسی نقشه برداری، دانشکده عمران و حمل ونقل، دانشگاه اصفهان. محقق دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه کارلتون، اوتاوا، کانادا

چکیده

فرونشست زمین یکی از مخاطرات طبیعی است که به صورت تدریجی اتفاق می­افتد، این پدیده در اکثر مناطق ایران به وضعیت بحرانی رسیده است. عوامل تاثیرگذار بر فرونشست شامل تغییرات سطح آب زیرزمینی، جنس خاک، عمق بستر سنگی و ... است. برای جلوگیری از پیشروی فرونشست باید علل رخداد آن بررسی شود تا با توجه به ویژگی­های هر منطقه تصمیم­گیری­ها مبتنی بر واقعیت باشد. افت سطح آب زیرزمینی یکی از عوامل مهم موثر بر فرونشست است ولی به دلیل پیچیدگی ارتباط فرونشست با عوامل تاثیرگذار دیگر، نمی­توان به صورت عام یک رابطه خطی مستقیم بین تغییرات سطح آب زیرزمینی و فرونشست در نظر گرفت. این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین فرونشست و تغییرات سطح آب زیرزمینی به بررسی همبستگی بین دو پارامتر مذکور در بازه زمانی ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷ در منطقه اصفهان پرداخته است. در این راستا سری زمانی تداخل سنجی راداری و سری زمانی سطح آب چاه های پیزومتری در منطقه اصفهان موردبررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می­دهد، در ۱۲% از چاه ها، عدم همبستگی­، در ۹% همبستگی ضعیف و مثبت، در ۱۲% همبستگی­ متوسط و مثبت، در ۴۸% همبستگی­ قوی و مثبت، در ۶ % همبستگی ضعیف و منفی، در ۴% همبستگی متوسط و منفی و در ۹% همبستگی قوی و منفی بین میزبان فرونشست و افت سطح آب زیرزمینی وجود دارد. مقادیر همبستگی پیچیدگی ارتباط میزان فرونشست و افت سطح آب را نشان می­دهد. پیچیدگی ارتباط میزان فرونشست و عوامل ایجاد آن، نشان دهنده لزوم انجام بررسی­های دقیق­تر و ارائه مدل­های جامع­تر است.

کلیدواژه ها

فرونشست, تداخل سنجی راداری, تحلیل سری زمانی, سطح آب زیرزمینی, چاه های پیزومتری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.