بررسی نقش تیمارهای هورمونی در تغییرات فیزیولوژیکی انگور یاقوتی سیستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی کاربردی، دوره: 36، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAB-36-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین کلکلی

دانشجوی کارشناسی ارشد ،گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زابل- ایران

عباسعلی امام جمعه

۱- دانشیار ، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زابل- ایران ۲- گروه بیوانفورماتیک دانشگاه زابل

یعثوب شیری

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشگاه زابل، زابل، ایران

محمود سلوکی

استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

مقدمه: انگور یاقوتی زودرس ترین انگور در ایران و دارای طعم خوب و مقاومت گرمایی و خشکی بالا می باشد ولی تراکم خوشه بالایی دارد.مواد و روش ها: تغییرات فیزیولوژیکی و میزان انباشت برخی مواد فیزیولوژیک، تحت سه هورمون جیبرلیک اسید، ایندول ۳-استیک اسید، و آبسیزیک اسید به ترتیب با غلظت های mg/L۴۰، mg/L۲۰، و mM/L۵۰ بررسی شد. نتایج و بحث: آبسیزیک اسید بیشترین تاثیر را در افزایش میزان کلروفیل کل و کارتنوئید داشت. میانگین میزان کلروفیل کل در مرحله پیش از گلدهی (۵۱/۲۵)، گلدهی (۷۶/۱۸) و بعد از گلدهی (۱۶/۲۶) میلی گرم در میلی لیتر بدست آمد. تحت تاثیر هر سه تیمار هورمونی سطح پروتئین تا ۷۰ درصد کاهش می یابد. تیمار جیبرلین در مرحله سوم نمو خوشه سبب افزایش ۲۶ درصدی سطح کربوهیدرات شد. آنزیم گایاکول پراکسیداز تحت تاثیر ایندول استیک اسید افزایش سطح پیدا کرده اما سایر تیمارهای هورمونی سبب کاهش میزان این آنزیم در انگور یاقوتی شده است. بیشترین کاهش آنزیم گایاکول پراکسیداز مربوط به تیمار جیبرلین با کاهش تقریبا ۸۰ درصدی نسبت به نمونه شاهد در مرحله اول و دوم نمو خوشه مشاهده شد. همچنین در مرحله سوم نمو خوشه کاهش ۵۵ درصدی میزان آنزیم گایاکول پراکسیداز بدست آمد. آسکوربات پراکسیداز تحت تاثیر تیمار آبسزیک اسید افزایش یافت. هر سه هورمون سبب کاهش سطح فعالیت آنزیم کاتالاز در مراحل رشدی شده اند. ایندول استیک اسید در مراحل رشدی سبب افزایش فعالیت پلی فنل اکسیداز گردید. جیبرلین غیر از اندک افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در مرحله گلدهی، فعالیت سه آنزیم دیگر را در تمام مراحل رشدی به شدت کاهش داد.

کلیدواژه ها

آنتی اکسیدانت, انگور, فیتوهورمون, فیزیولوژی گیاهی, کلروفیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.