نشانه شناسی نظام پوشاک در مثنوی مولوی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه متن پژوهی ادبی، دوره: 27، شماره: 98
  • کد COI اختصاصی: JR_LTR-27-98_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عفت نقابی

دانشیار، گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مهرنوش اسرافیل زاده

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

نظام پوشاک از نظام­های بسیار مهم است که در متون ادبی حضور چشمگیری دارد. مولوی از جمله شاعرانی است که توانسته است نظام نشانه­های زبانی پوشاک را به نشانه­های ادبی تبدیل کند. او با کاربرد واژگان و نشانه­های روزمره پوشاک، نشانه­های تازه­ای را در متن حکایت خلق می­کند. این پژوهش بر آن است که با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و تحلیل نشانه­های  پوشاک در حکایت­هایی از مثنوی با رویکرد نشانه شناسی بارت به ویژه نظریه هم­سازه و ناسازه بپردازد. در این نظریه، بارت معنا و مفهوم نشانه را به معنای صریح، محدود نکرده و تلاش می­کند که الگویی را طراحی کند تا در کنار معنای صریح به معنای ضمنی نشانه­ها دست یابد. بررسی تحلیلی این نظریه در حکایت­هایی از مثنوی نشان می­دهد که مولانا نشانه ها را در معنای قراردادی آن­ها به کار نمی­گیرد، بلکه با خلق نشانه­های جدید و همچنین تفسیر و تاویل حکایت­ها به خوانشی نو از نشانه­های اولیه دست می­یابد که این نشانه­ها با کل نظام نشانه­ای مثنوی در پیوند است.

کلیدواژه ها

نشانه شناسی, نظام پوشاک, مولانا, مثنوی معنوی, بارت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.