مردم سالاری دینی و مسئله مشروعیت

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: فصلنامه فقه و اصول، دوره: 36، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FIQH-36-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن حائری

فردوسی

چکیده

در این نوشتار، پس از بحث و بررسی مختصر درباره ضرورت بحث پیرامون موضوع و ضرورت حکومت اسلامی، به مبحث منشا مشروعیت حکومت در دموکراسی لیبرال و جایگاه رای مردم در آن و نیز منشا مشروعیت حکومت در نظام و دولت اسلامی از نگاه فقهای اهل سنت و شیعه امامیه پرداخته شده است. نگارنده در این مبحث ضمن تقسیم مشروعیت به اولیه و ثانویه، با استناد به مستندات معتبر سعی کرده است تناقض و تعارضی را که در مردم سالاری دینی بین الهی بودن نظام از یک سو و مردمی بودن آن را سوی دیگر به نظر می رسد، بر طرف نماید.در پایان، دو دسته از کلمات امام علی (ع) در نهج البلاغه درباره الهی یا مردمی بودن امامت و حکومت که ظاهرا متعارض به نظر می رسند، با توجه به مباحث قبلی مورد بررسی قرار گرفته و با توجیه و توضیح مستند، غیرواقعی بودن این تعارض اثبات گردیده است.

کلیدواژه ها

مردم‎ سالاری دینی, حکومت اسلامی, مشروعیت, امامت, رای, بیعت, دموکراسی, عصمت, عدالت, اجتهاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.