پیش بینی اضطراب اجتماعی نوجوانان بر اساس سبکهای فرزندپروری والدین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات روانشناختی نوجوان و جوان، دوره: 4، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPANY-4-6_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 400
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاها کریم زاده ناوادیان

Master of Educational Psychology, Allameh Tabatabai University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: اضطراب اجتماعی یکی از شایع­ترین اختلالات اضطرابی است که در آن مولفه­هایی همچون سبک­های فرزندپروری تاثیرگذارند. سبک های فرزندپروری والدین مهم­ترین نقش را در تربیت فرزندان به عهده دارند. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف پیش­بینی اضطراب اجتماعی بر اساس سبک­های فرزندپروری والدین انجام شد. روش پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی بوده و روش آن پیمایشی و به لحاظ اجرا کمی می­باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر مقطع اول متوسطه در شهر تهران بودند که در نیمسال دوم سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ مشغول به تحصیل بودند. با توجه به حجم جامعه (۲۶۶۰۰ نفر) و با استناد به جدول مورگان و کرجسی، تعداد ۲۵۸ دانش­آموز پسر به روش نمونه­گیری خوشه­ای چندمرحله­ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد مطالعه پرسشنامه­های سبک فرزندپروری بامریند (۱۹۷۳) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی لایبویتز (۲۰۰۳) بود. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار Spss  نسخه ۲۳ صورت گرفت.  یافته ­ها: تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین فرزندپروری سهل­گیرانه و اضطراب عملکرد رابطه مثبت و معنی­داری وجود داشت، همینطور بین فرزندپروری مستبدانه و اضطراب عملکرد و فرزندپروری مستبدانه و اضطراب موقعیت­های اجتماعی رابطه مثبت و معنی­داری وجود داشت. در حالی که بین فرزندپروری سهل­گیرانه و اضطراب موقعیت­های اجتماعی،  فرزندپروری مقتدرانه و اضطراب عملکرد و بین فرزندپروری مقتدرانه و اضطراب موقعیت­های اجتماعی رابطه معنی­داری وجود نداشت. همچنین تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که سبک تربیتی مقتدرانه پیش­بینی کننده منفی و معنی­دار اضطراب اجتماعی است (۰۱/۰> P) و سبک­های تربیتی سهل­گیرانه و مستبدانه پیش بینی کننده مثبت و معنی­دار اضطراب اجتماعی است (۰۱/۰> P). نتیجه ­گیری: با توجه به یافته­های به دست آمده، طراحی و برگزاری برنامه­ها و کارگاه­های آموزش خانواده در زمینه آگاه سازی والدین از سبک­های فرزندپروری و تاثیر هر یک از آنها بر فرزندان بسیار ضروری است تا از این طریق بتوان با تغییر نگرش والدین و بهبود روابط خانواده­ها، اضطراب اجتماعی فرزندان را کاهش داد.

کلیدواژه ها

Social anxiety, parenting style, family, teenagers, اضطراب اجتماعی, سبک فرزندپروری, خانواده, نوجوانان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.