بررسی رابطه سواد سلامت با سبک زندگی در سالمندان مبتلا به پر فشاری خون

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOGE-8-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله قنبری تلوکی

دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

منیژه زکی زاده آبکنار

دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

صدیقه مدانلو

دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

طاهره یعقوبی

دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

احترام السادات ایلالی

دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

سیدنورالدین موسوی نسب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

چکیده

مقدمه:سبک زندگی نامناسب یکی از عوامل تاثیرگذار در بروز بیماری های مزمن از جمله پرفشاری خون می باشد. سواد سلامت عامل مهمی جهت درک بهتر مردم از مدیریت سلامت خود است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط سواد سلامت با سبک زندگی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون می باشد. روش کار:پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بوده که بر روی ۲۱۰ نفر از سالمندان مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به درمانگاه های تخصصی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران به روش در دسترس و تصادفی ساده انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های سبک زندگی ارتقادهنده سلامت(HPLP۲) و سواد سلامت بزر گسالان ایرانی(HELIA) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ و آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد. یافته ها: میانگین سنی سالمندان ۶۷ سال بود که ۸/۵۴ درصد را مردان تشکیل می دادند. نتایج تحلیل اماری نشان داد که ۶۲ درصد نمونه ها دارای سبک زندگی مطلوب و ۵۸ درصد دارای سواد سلامت کافی بودند. سبک زندگی و سواد سلامت مردان نسبت به زنان از میانگین نمرات بالاتری برخوردار بود(۰.۰۰۳> p). در بررسی میانگین نمرات سواد سلامت و سبک زندگی با متغیر های وضعیت شغلی، سطح تحصیلات، محل سکونت و تعداد دارو های مصرفی ارتباط معناداری مشاهده گردید(۰.۰۵> p).  بین متغیرهای سواد سلامت و سبک زندگی همبستگی معنی داری آماری دیده شد(۰.۰۰۱> p). نتیحه گیری: افزایش سواد سلامت گام مهمی در ارتقای سبک زندگی می باشد.  انجام مداخلات آموزشی- مشاوره ای جهت بهبود سبک زندگی سالمندان ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

Health Literacy, Lifestyle, Hypertension, Elderly, سواد سلامت, سبک زندگی, پرفشاری خون, سالمندی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.