بررسی خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و ریخت شناسی فیلم کیتوزان تهیه شده با سطح، وزن مولکولی و حلال مختلف

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون بسته بندی، دوره: 14، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_STP-14-54_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پژمان ریاضی کرمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

داریوش خادمی شورمستی

استادیار، گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

عبدالله علیزاده کارسالاری

استادیار، گروه شیمی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

چکیده

بکارگیری زیست­ پلیمر کیتوزان در قالب فیلم و پوشش خوراکی به­ عنوان ماده بسته ­بندی محصولات غذایی، توسعه یافته است. خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم کیتوزان تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. با هدف بررسی تاثیر عوامل موثر بر محلول تشکیل فیلم، آزمایش حاضر در قالب یک طرح کاملا تصادفی به­روش فاکتوریل ۲۳ شامل سطح (۲ و ۴ درصد)، وزن مولکولی (بالا و پایین) کیتوزان و نوع حلال (اسید استیک و اسید سیتریک) مورد استفاده در تهیه فیلم، در مجمع با ۸ تیمار اجرا شد. فراسنجه­ های فیزیکی و مکانیکی و نیز ریزساختار فیلم­ها اندازه ­گیری و بررسی شد. نتایج نشان داد بیشترین استحکام کششی (MPa ۰۱/۰ ± ۱۶/۰)، مدول یانگ (MPa ۵۵/۰ ± ۴۵/۲) و ناتراوایی (۱۰-۸. g/msPa ۰۹/۰ ± ۱۷/۲) در فیلم کیتوزان ۴ درصد در وزن­های مولکولی بالا و پایین با حلال اسید استیک و بیشترین کشیدگی در نقطه شکست (۹۵/۰ ± ۳۳/۵۴ درصد) در فیلم کیتوزان ۴ درصد وزن مولکولی بالا و محلول در اسید سیتریک دیده شد (p< ۰.۰۵). ضمن اینکه فیلم کیتوزان وزن مولکولی بالا و محلول در اسید استیک در مقایسه با اسید سیتریک شفاف­تر بود (p< ۰.۰۵). تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و تجزیه و تحلیل طیف ­سنجی مادون قرمز (FTIR) نتایج حاصله را تائید کرد. بنابراین، عملکرد فیزیکی و مکانیکی فیلم کیتوزان تحت تاثیر سطح و وزن مولکولی و به­ خصوص نوع حلال اسیدی و نیز اثرات متقابل این عوامل قرار گرفت. در مجموع استفاده از سطح و وزن مولکولی بالاتر کیتوزان منجر به تولید فیلم کاراتر شده و اسید استیک نسبت به اسید سیتریک حلال مناسب­تری است.

کلیدواژه ها

اسید استیک, اسید سیتریک, استحکام کششی, کیتوزان, مدول یانگ, ناتراوایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.