نقش عوامل بدوتولد در پیش بینی ابتلا به اختلال بیش فعالی در کودکان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی مدرسه و آموزشگاه، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPUM-12-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذین نریمانی

رزیدنت اطفال، گروه پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران

مهرداد میرزا رحیمی

دانشیار گروه اطفال، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران

محمد نریمانی

استاد ممتاز گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

پریسا احدی

استادیار گروه اطفال، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران

چکیده

هدف: پژوهش حاضر باهدف نقش عوامل بدوتولد در پیش­بینی ابتلا به اختلال بیش­فعالی در کودکان انجام گرفت.روش ها: این پژوهش با توجه به هدف و کاربرد آن، از نوع پژوهش مورد شاهدی بود که یکی از انواع روش­های تحقیق توصیفی-تحلیلی و کمی می­باشد. جامعه آماری شامل دانش­آموزان دختر و پسر بیش فعال و عادی شهر اردبیل در گروه سنی ۱۲-۷ سال در سال ۱۴۰۱ می باشد که از این جامعه،۵۰ دانش آموز با اختلال بیش فعالی به روش نمونه گیری دردسترس و ۵۰ دانش آموز عادی با نمونه گیری هدفمند انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. تشخیص نهایی از طریق بررسی اطلاعات مندرج در پرونده پزشکی دانش­آموزان در کلینیک و مرکز بهداشت شهر اردبیل و بررسی تمامی پرونده­های خانوار بایگانی شده (وزن حین تولد، دور سر، تولد زودرس، ابتلا به زردی) و مصاحبه با مادران (والدین) صورت گرفت. داده­ها نیز با استفاده آزمون تحلیل ممیزی تحلیل شد.یافته ها: با توجه به ضرایب به دست آمده از تحلیل تشخیصی مشخص گردید که اختلال بیش فعالی می تواند بر اساس متغیرهای وزن حین تولد، اندازه دور سر، تولد زودرس و سابقه فامیلی ابتلا به بیش فعالی پیش بینی شود و در نهایت مدل آنالیز تشخیصی توانسته است، بیش فعالی دانش آموزان را با مقدار ۹۰ درصد به درستی تشخیص دهد.نتیجه گیری: بنابراین می توان گفت نتایج این پژوهش قابل کاربست توسط مشاوران و روانشناسان خانواده و مدارس، مراقبین بهداشت و سلامت روان می باشد تا با استفاده از این نتایج بتوانند نقش مهمی در جهت پیشگیری از این اختلال داشته باشند.

کلیدواژه ها

بیش فعالی, وزن حین تولد, دور سر, ابتلا به زردی, تولد زودرس, سابقه فامیلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.