پایش تغییرات کیفی منابع آب سطحی متاثر از زلزله، مطالعه موردی: زلزله ۲۱ آبان ۱۳۹۶ سرپل ذهاب-ازگله

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 10، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-10-35_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عبدالملکی

دانشجوی مقطع دکتری ژئومورفولوژی، گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی،دانشگاه رازی کرمانشاه. ایران

امجد ملکی

دانشیار گروه جغرافیای دانشگاه رازی

علی خزایی

کارشناس گروه جغرافیای دانشگاه رازی کرمانشاه

چکیده

در این بررسی به پایش تغییرات کیفی منابع آب سطحی شهرستان های سرپل ذهاب-ازگله، در اثر رخداد زلزله ۲۱ ابان ۱۳۹۶پرداخته شده است. در تحقیق حاضر جهت نیل به هدف فوق با استفاده از داده های متنوع ماهواره های سنیتنل ۱S_۱A-IW-SLC)، با بیس لاین مکانی ۱۰۰ متر)، داده های اپتیکی لندست۸ (OLI)، و تصاویر ماهواره ای مودیس، محصولات تصحیح شدهMOD۰۹))، داده ها به گونه ای تصحیح گردیدند که بتوانند در کنار همدیگر در قالب یک دیتاست برای پردازش ها مورداستفاده قرار گیرند. در این پژوهش با استفاده از روش ترکیب تصاویر ماهواره ای(راداری و اپتیک)، الگوریتم استرفام، امضای طیفی داده های سنتینل ۱ و بهره گیری از شاخص های سنجش از دوری (MNDWI, NDVI)، منابع آبی شناسایی و سپس تغییرات کیفی منابع آب سطحی متاثر از زلزله در محیط نرم افزار ARC GIS و SNAP SANTINEL به دست آمده است. بررسی نتایج تغییرات کیفی منابع آب های سطحی نشان می دهد رخداد زلزله با ایجاد لرزه ها و پس لرزه ها باعث تکان خوردن و جابجایی لایه های سطحی و زیرسطحی زمین شده و با توجه به موقعیت کارستیکی، زمین شناختی و گسلی منطقه باعث افزایش غلظت محلول آنیون ها و کاتیون های منابع آب شده و تا چندین روز بعد از رخداد زلزله امکان استفاده از منابع آب وجود نداشته است. از دیگر نتایج این تحقیق می توان به نقش عوامل زمین شناختی اشاره داشت که در منطقه مورد مطالعه نقش گسل ها بسیار بارز است به گونه ای که بیشترین تغییرات منابع اب در مسیر اصلی گسل های قرار داشته و از خطوط گسلی پیروی می کند. همچنین از لحاظ زمین شناسی بیشترین تغییرات منابع آب اتفاق افتاده در سطح منطقه بروی سازند آهک آسماری بوده است.

کلیدواژه ها

زمین لرزه ", الگوریتم استرفام ", تغییرات کیفی منابع آب ", SNAP SANTINL ", ", سرپل ذهاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.