جایگاه سرمایه اجتماعی در ارتقای تعلق مکانی (مورد مطالعه: مناطق روستایی شهرستان زابل)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت سرمایه اجتماعی، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JSCM-4-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدشریف شریف زاده

دانشیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

غلامحسین عبدالله زاده

دانشیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

علیرضا اژدرپور

کارشناسی ارشد توسعه کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

مهنوش شریفی

دکتری ترویج کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه سرمایه اجتماعی در ارتقای تعلق مکانی در بین مردم روستایی انجام گرفت. این تحقیق شامل پیمایش پرسشنامه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه سرپرستان خانوارهای روستایی شهرستان زابل به تعداد ۲۶۰۱۰ نفر بود که از بین آن ها ۳۱۰ نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای با انتساب متناسب در میان هشت روستای مورد مطالعه انتخاب شدند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه براساس نظر کارشناسان محلی و استادان دانشگاهی تایید شده، و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس های مختلف تایید شد. طبق یافته های تحقیق، نزدیک به ۲۴ درصد پاسخ گویان دارای تعلق مکانی کم، ۴۹ درصد دارای تعلق مکانی متوسط، و ۲۷ درصد دارای تعلق مکانی زیاد بودند.با توجه به ضرایب همبستگی، بین سرمایه اجتماعی و تعلق مکانی پاسخ گویان رابطه معنادار وجود دارد.نتایج تحلیل مسیر نشان داد سرمایه اجتماعی بیشترین تاثیر را بر تعلق مکانی دارد (با میزان تاثیر کل ۲۶۸/۰+). متغیرهای وضعیت شغلی (۲۴۹/۰+)، بهره مندی از خدمات (۲۰۷/۰+)، عضویت در نهادهای روستایی (۱۹۷/۰+)، طول اقامت در روستا (۱۹۵/۰+)، مهاجرت اعضای خانواده (۱۸۸/۰-)، و رضایت از زندگی (۱۵۶/۰+) در رتبه های بعدی قرار گرفته اند. در مجموع، براساس یافته های تحقیق، بهره گیری از راهبردهای مشارکتی در راستای ارتقای سرمایه اجتماعی و پیشبرد توسعه یکپارچه محلی می­تواند به افزایش تعلق مکانی و سکونت پایدار در مناطق روستایی شهرستان زابل منجر شود.

کلیدواژه ها

تعلق مکانی, خانوارهای روستایی, سرمایه اجتماعی, شهرستان زابل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.