تاثیر ترتیبات نظام های پولی بر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه توسعه و سرمایه، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KJDC-8-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین امینی

دانشجوی دکترای گروه اقتصاد، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر، ایران.

فرزانه خلیلی

استادیار گروه اقتصاد، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر، ایران.

مجید افشاری راد

دانشیار گروه اقتصاد امور عمومی، دانشکده اقتصاد، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

عبدالرحیم هاشمی دیزج

دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

چکیده

هدف: هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر ترتیبات نظام های پولی بر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در ۱۹ کشور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا طی سا ل های ۲۰۲۰-۱۹۸۵ است. روش: روش مورد استفاده جهت تخمین تداوم و بقای نظام های پولی رهیافت مدل های دوره ای بوده و در مرحله بعد به روش الگوی غیرخطی چرخشی مارکوف محیط های تورمی استخراج شده است. در نهایت مدل اصلی تحقیق به روش تخمین زننده میانگین گروهی تخمین زده شده است. یافته ها: نتایج برآورد مدل نشان می دهد متغیر نرخ تورم تاثیر منفی و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص و درجه بازبودن اقتصاد تاثیر منفی و معنادار بر ماندگاری ترتیبات نظام های پولی در مدل های دوره ای داشته اند. علاوه بر این، قرارگرفتن در محیط تورمی آرام و ملایم منجر به کاهش درجه عبور نرخ ارز یا آثار انتقالی تغییرات نرخ موثر اسمی ارز بر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در این گروه از کشورها شده و بقا و ماندگاری نظام های پولی نیز عبور نرخ ارز زا تقلیل نموده است. نتیجه گیری: با عنایت به تاثیرگذاری منفی و معنادار ماندگاری ترتیبات نظام پولی بر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، پیشنهاد می شود، سیاستگذاران پولی و ارزی در این گروه از کشورها ضمن کنترل نرخ تورم از طریق اتخاذ نظام پولی هدف گذاری تورمی و کاهش انحراف ‍ های تورمی به کاهش آثار انتقالی نرخ ارز بر قیمت کالاهای داخلی کمک نمایند.

کلیدواژه ها

نظام های پولی, شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی, کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا, روش تخمین زننده میانگین گروهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.