نقش ایران و امریکا در امنیت خلیج فارس با تاکید بر دوران بعد از انقلاب اسلامی و استراتژی فرامنطقه ای ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOIAU-9-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر اقبالی

دانشیار جغرافیا وبرنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکزی

غلامرضا عاشوری

دانشجوی دکترای جغرافیای سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار

عباس نجفی

دانشجوی دکترای سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار

سجاد عالی فرجام

دانشجوی دکترای سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار

چکیده

چکیده هدف این مقاله بررسی و تحلیل نقش ایران و امریکا در امنیت نظامی، سیاسی و اقتصادی خلیج فارس بعد از انقلاب اسلامی در راستای به رسیدن به راهبردی ملی و بین المللی است. بایستی گفت که ایران و امریکا مهم ترین بازیگرانی هستند که در صدد شکل دادن به سازه­های امنیتی خود در خاورمیانه هستند. با توجه به این مهم سوال اصلی این مقاله این است که در دوران بعد از انقلاب اسلامی  نقش ایران و امریکا در امنیت خلیج فارس تا چه اندازه بوده است؟ علاوه بر این سوال اصلی سوالات فرعی دیگری نیز مطرح می شود از جمله اینکه دلایل اهمیت حیاتی خلیج فارس کدام اند و اینکه نگاه ایران و امریکا به امنیت این منطقه چگونه است. نتایج این مقاله نشان می دهد که ایران و امریکا هرکدام سازه­ی امنیتی خاص و ویژه خود را برای منطقه دنبال می­کنند از طرف دیگر پتانسیل­ها و ابزارهای ایران و امریکا و نیز دغدغه­های آن ها در موضوع امنیت خلیج فارس متفاوت است. با توجه به این مسئله در این مقاله کوشش خواهد شد با استفاده از منابع کتابخانه ای و نیز نقشه ها و جداول و نمودارها و نیز اسناد منتشر شده نقش ایران و امریکا در امنیت خلیج فارس با تاکید بر دوران بعد از انقلاب اسلامی  را تحلیل و تبیین نمائیم.

کلیدواژه ها

کلید واژگان: ایران, امریکا, خلیج فارس, سازه انگاری, امنیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.