سیمای مناقب حضرت زهرا (سلام الله علیها) در نگاشته های سیوطی و آسیب شناسی آن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه تاریخ و سیره اهل بیت، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HACP-2-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

البرز محقق گرفمی

کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد.

زهرا زورمند

دانشجوی دکتری فقه جزایی دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد.

چکیده

جلال الدین سیوطی یکی از دانشوران سخت کوش شافعی مذهب در شماری از نگاشته های خویش به تبیین مقام حضرت فاطمه زهرا (س) پرداخته است. پژوهش حاضر با بهره از منابع کتابخانه ای و به روش طبقه بندی توصیفی، در پی یافتن مناقب و مقام حضرت زهرا (س) در نگاشته های گوناگون تفسیری و حدیثی و تاریخی سیوطی است. برای این منظور، در گام اول مفهوم اهل بیت (ع) در نگاشته های وی بررسی شده تا جایگاه عمومی حضرت زهرا (س)، در قامت یکی از افراد اهل بیت (ع)، در نظر سیوطی ارزیابی شود. حاصل پژوهش حاضر این است که مناقب حضرت زهرا (س) در نوشته های سیوطی به هشت دسته ذیل تقسیم شدند: یادکرد مقام دنیوی و اخروی حضرت زهرا (س)، جایگاه ایشان نزد پیامبر اسلام (ص)، منزلت همسر و فرزندان وی (ع)، سیره عبادی و رفتاری دختر رسول خدا (ص)، روایات تفسیری درباره حضرت (س)، اهمیت خشنودی یا نارضایتی حضرت (س) و نیز مرارت های ایشان پس از وفات رسول خدا (ص) می باشد. در پایان نیز برخی آسیب های نقل مناقب و سیره فاطمی (س) در نگاشته های سیوطی یاد شده که عبارت اند از: کم توجهی به نقل روایات فاطمی (س)، نقل روایات ناسازگار با تاریخ، کم توجهی به روایات منقول از راویان امامی، ذکر اخبار جعلی و درافتادن با جریان شبیه سازی فضایل فاطمی (س) برای دیگران.

کلیدواژه ها

حضرت فاطمه (س), منقبت نگاری, سیوطی, روایت, تاریخ, تفسیر, سیره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.