اثر تنش خشکی و کاربرد کود نیتروژن بر خصوصیات مورفولوژیکی و زراعی گندم در دو منطقه از استان لرستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBI-18-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس قربانی

دانشجوی دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

امین فرنیا

استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

مجتبی جعفرزاده

استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

شهرام نخجوان

استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

چکیده

تنش خشکی و نیتروژن از مهمترین عوامل تعیین کننده عملکرد و اجزای عملکرد گندم میباشد که مطالعه بر روی این عوامل در جهت افزایش عملکرد گندم ضروری میباشد. از این رو این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش خشکی و نوع و مقدار کود نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی گندم نان در سال ۱۳۹۶-۹۷ در دو منطقه معتدل از استان لرستان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تنش خشکی (در سه سطح شاهد، آبیاری تا مرحله ظهور گلآذین و آبیاری تا مرحله شیری-خمیری دانه) در کرتهای اصلی و نیز فاکتورهای نوع کود نیتروژن (شامل کودهای اوره و نیترات آمونیوم) و مقدار کود نیتروژن (در سه سطح نرمال براساس آزمون خاک، ۵۰ درصد بالاتر و ۵۰ درصد کمتر از نرمال) به صورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد تنش خشکی و کود نیتروژن دارای اثر معنیدار بر خصوصیات مورفولوژیکی و اجزای عملکرد گندم بودند به طوری که بالاترین میزان ارتفاع بوته در فاکتور شاهد به میزان ۳/۹۰ سانتیمتر حاصل گردید و وقوع تنش خشکی منجر به کاهش ارتفاع بوته شد. کاربرد نیترات آمونیوم سبب شد که میزان طول میانگره بالاتر (۰۳/۲۸ سانتیمتر) از فاکتور کاربرد اوره (۷۴/۲۵ سانتیمتر) باشد. کاربرد ۵۰ درصد کود نیتروژن بیشتر از مقدار نرمال سبب شد که بالاترین میزان وزن برگ پرچم به میزان ۱۲/۱ گرم در سطح فاکتور بدون تنش خشکی حاصل گردد. همچنین نتایج نشان داد کاربرد کود نیترات آمونیوم در سطح فاکتور آبیاری کامل سبب شد که بالاترین میزان شاخص سطح برگ به میزان ۸/۴ حاصل گردد و وقوع تنش خشکی منجر به کاهش شاخ

کلیدواژه ها

تنش خشکی, مقدار, نوع کود نیتروژن, گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.