اثر سطوح مختلف عصاره درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBI-18-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساحل دلفانی

کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

حسین رضا شهبازی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

فروغ محمدی

استادیار، گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

چکیده

تحقیق حاضر به منظور تعیین اثرات عصاره درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی انجام شد. در این ازمایش از تعداد ۲۴۰ قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه کاب ۵۰۰ در قالب طرح کاملا تصادفی با ۴ تیمار، ۴ تکرار (۱۵ قطعه جوجه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی به ترتیب شامل شاهد با جیره پایه (فاقد افزودنی)، جیره شاهد + ۱۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی، جیره شاهد + ۲۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی و جیره شاهد + ۳۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی، بودند. در کل دوره پرورش جوجه های دریافت کننده ۳۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه نسبت به شاهد و سایر تیمارها افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل کمتری داشتند (۰۵/۰> p). استفاده از ۳۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه سبب افزایش درصد سینه و کبد جوجه های گوشتی نسبت به شاهد شد. با افزایش سطح عصاره درمنه در جیره، تعداد گلبول قرمز و مقدار هموگلوبین خون افزایش پیدا کرد. جوجه های دریافت کننده جیره حاوی ۳۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه به ترتیب بیشترین و کمترین غلظت HDL و LDL خون را داشتند. بر اساس نتایج بدست آمده، می توان از سطح ۳۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی در جیره جوجه های گوشتی جهت بهبود عملکرد رشد و فراسنجه های خون استفاده کرد.

کلیدواژه ها

فراسنجه های خونی, درمنه دشتی, خصوصیات لاشه, جوجه گوشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.