برنامه ریزی و فقر در ایران؛ عوامل، شاخص ها، دلالت های سیاستی و جایگاه تسهیلات قرض الحسنه در آن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی خیر ماندگار
  • کد COI اختصاصی: KHAIRMANDEGAR04_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ژولازاده ساکی

دانشجوی دوره کارشناسی ارشد پیوسته رشته معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (علیه السلام)

حسین مفیدی کیا

دانشجوی دوره کارشناسی ارشد پیوسته رشته معارف اسلامی و مدیریت مالی دانشگاه امام صادق (علیه السلام)

چکیده

ازجمله مسائل حوزه برنامه ریزی فقر، عدم رعایت عدالت در توزیع درآمد است که منجر به ایجاد این پدیده می گردد. چندبعدی بودن پدیده فقر مستلزم برنامه ریزی جامعی در تمام ساحات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است به طوری که منجر به توانمندسازی اقشار کم درآمد جامعه گردد. بدیهی است یکی از راه های مبارزه با فقر کمک به تامین مالی فقرا از طریق اعطای تسهیلات قرض الحسنه است؛ برای رسیدن به تخصیص بهینه در موضوع قرض الحسنه لازم است موضوع شناسی فقر به درستی صورت گیرد به همین منظور در این مقاله ابتدا جایگاه قرض الحسنه به عنوان یکی از راهکارهای کاهش فقر مطرح می شود. در ادامه با اشاره به عوامل فقر و شاخص مناسب اندازه گیری آن در ایران و بیان تجربیات سایر کشورها در مبارزه با فقر به دلالت هایی برای سیاست گذاری فقرزدایی اشاره می گردد. پیشنهاد هایی از قبیل تدوین برنامه جامع فقرزدایی با هماهنگی نهادهای متولی به جای عملکرد های جزیره ای، توجه به اقتضائات و پراکندگی نقشه فقر برای تخصیص سیاست های حمایتی، توانمندسازی خانوارهای نیازمند با آموزش وپرورش استعدادها، اصلاح نظام بانکی تورم زا، نظام توزیع کالا و خدمات و تخصیص بهینه منابع قرض الحسنه وجود دارد که در این مقاله به آن ها پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

فقر مطلق، اندازه گیری نرخ فقر، نرخ فقر در ایران، قرض الحسنه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.