بررسی توانایی مدل بنفورد در کشف تقلب صورتهای مالی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش مطالعات اقتصادی و مدیریت در جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ESMIW07_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن رضایی پور

گروه حسابداری، واحد اسفر ا ین، دانشگاه آزاد اسلامی، اسفرا ین، ایران.

چکیده

سیستم گزارشگری مالی همواره در جلب اعتماد عمومی با بحرانهایی مواجه بوده است . افزایش شمار تقلب ها و تجدید ارائه صورتهای مالی که اغلب با ورشکستگی شرکت های بزرگ همراه بوده است ، نگرانی هایی را در مورد صورتهای مالی بوجود آورده است . به همین جهت پیشگیری یا کشف تقلب های بااهمیت در صورتهای مالی همواره کانون توجه سرمایه گذاران، مدیران و حسابرسان بوده است . بنابراین در دهه اخیر، موضوع تقلب و به ویژه تقلب در صورتهای مالی مورد توجه محققین مختلف ، قرار گرفته و شمار پژوهش های صورت گرفته در این زمینه رو به افزایش است . این مقاله می کوشد کشف تقلب در صورتهای مالی با استفاده از میزان تطابق پذیری و انحراف صورتهای مالی از قانون بنفورد را بررسی کند. این پژوهش در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی ۱۳۸۸- ۱۳۹۸ انجام گرفت . برای دستیابی به اهداف پژوهش ، دو فرضیه تدوین و از مدل رگرسیون چندمتغیره خطی و لاجیت استفاده شد. فرضیه اول نشان می دهد توزیع ارقام صورتهای مالی از قانون بنفورد تبعیت می کند؛ در واقع می توان از این قانون برای بررسی دستکاری و تقلب در صورتهای مالی استفاده کرد. براساس یافته های آزمون فرضیه دوم، انحراف بالای صورتهای مالی از قانون بنفورد، نشان دهنده وجود تقلب مالی است .

کلیدواژه ها

پیش بینی کشف تقلب ، تقلب در صورتهای مالی ، دستکاری صورتهای مالی ، قانون بنفورد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.