تحلیل جرائم علیه مذهب در نظام کیفری ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-9-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام مرادی

کارشناسی ارشد حقوق جزا دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد

غلامحسین مسعود

هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

جرم توهین به مقدسات و سب النبی، از جمله جرائمی است که در سال های اخیر با وسیع شدن جنگ نرم علیه اسلام و مقدسات اسلامی بیشتر مورد ملاحظه ی اذهان عمومی و مراکز سیاسی و حقوقی در خارج و داخل ایران واقع شده است. اهانت به مقدسات اسلام، یکی از عناوین مجرمانه می باشد که در ماده ی ۵۱۳ قانون تعزیرات در قسمت تعزیرات و نیز در قانون مطبوعات مورد ملاحظه ی مقنن واقع گشته است. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و با مولفه هایی همچون: سب النبی، توهین به مقدسات، جرائم علیه مذهب، نظام کیفری ایران، مجازات و با هدف بررسی و تحلیل جرائم علیه مذهب در نظام کیفری ایران نگارش شده است.نتایج نشان می دهند که در نظام کیفری ایران جرائم علیه مذهب شامل: توهین به مقدسات، سب النبی، نفی ضروری دین، ارتکاب عمل حرام در ملاء عام، ادعای نبوت و توهین به ائمه اطهار می باشند. انجام هرکدام از این مصادیق دارای مجازات مشخص بوده و جرم محسوب میشوند.همچنین در بیشتر موارد به موجب قوانین موضوعه اتخاذ تصمیم در خصوص جرم توهین به مقدسات و سب النبی مجرمانه میسر و مقدور می باشد؛ لکن در موارد بسیار مسائلی مطرح و مواردی بروز و ظهور می کند، که گاهی قوانین موضوعه نسبت بدان ساکت می باشند و به ناچار ضروری می نماید با توجه به قوانین فقهی در آغاز حکم قضیه را استخراج و سپس نسبت به آن مورد یا موارد خاص اتخاذ تصمیم کرد.

کلیدواژه ها

سب النبی، توهین به مقدسات، جرائم علیه مذهب، نظام کیفری ایران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.