بررسی و تحلیل کارکردهای اخلاقی تمثیل در اسرارنامه عطار نیشابوری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی، دوره: 10، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_PLLJ-10-37_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسین سیدی

استاد زبان و ادبیات عربی دانشگاه فردوسی مشهد

حسین قاسمی فرد

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران

چکیده

تمثیل یکی از شگردهای ادبی موثر در بازگویی و تشریح عمده­ترین مسائل اخلاقی و تعلیمی است؛ زیرا با ساده­کردن موضوعات پیچیده، قدرت درک و تحلیل مخاطب عامی افزایش می­یابد. از آن­جا که هدف اصلی شاعران اخلاق­گرا از سرودن شعر، افزایش سطح معرفت و جهان­بینی مردم است، از ابزارهایی چون تمثیل برای پیشبرد و تحقق اهداف تعلیمی مورد نظر خود استفاده می­کنند. عطار نیشابوری در اسرارنامه، با تکیه بر این بخش از قابلیت­های تمثیل، به تبیین و تشریح مسائل گوناگون اخلاقی، دینی و عرفانی پرداخته است. به این اعتبار، در مقاله حاضر، با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، کارکردهای اخلاقی تمثیل بررسی شده است. به نظر می­رسد شاعر از رهگذر بهره­مندی از شگرد مذکور به توضیح موضوعاتی چون: «دنیاستیزی؛ فنا شدن از خود انسانی؛ نفس­ستیزی؛ توجه به عشق­ورزی الهی و معنوی؛ پرهیر از آزمندی و مال­دوستی؛ دوری­گزینی از غفلت­ورزی؛ نکوهش ظاهرپرستی؛ بی­اعتباری عمر آدمی و تناسب میان ظرفیت­های انسانی و هدف برگزیده» پرداخته است. شاعر برای جلوگیری از اختلال در فرآیند درک مخاطبان عام خود، از تمثیل­های عمدتا ساده و زودیاب استفاده کرده است. این تمثیل­ها در عینیت­بخشی به عمده­ترین مسائل اخلاقی که غالبا انتزاعی و نامحسوس هستند، اثرگذار بوده است.

کلیدواژه ها

عطار نیشابوری, اسرارنامه, تمثیل, آموزه های اخلاقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.