بررسی اختلاف شروح دفتر چهارم مثنوی بر اساس شش شرح متقدم و متاخر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات ادبیات، عرفان و فلسفه، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SLMP-9-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باقر صدری نیا

هیئت علمی دانشگاه تبریز

سکینه رسمی

هیئت علمی دانشگاه تبریز

فاطمه اصانلو

کارشناسی ارشد ادبیات فارسی گرایش محض دانشگاه تبریز

چکیده

مثنوی معنوی اثر مولانا جلال الدین محمد بلخی است که با وجود تفسیرها و شرح های فراوانی که در جهت شناساندن آن انجام شده؛ همچنان میدان تحقیق باز است و تشنگان این وادی طالب کنکاش و مطالعه بیشتری در بحر رموزت عرفانی و اسرار ملکوتی این کتاب هستند. تالیف صدها شرح و تلخیص و ترجمه به زبان های فارسی، ترکی، اردو و ده ها زبان دیگر دنیا که امروزه نسخ خطی فراوانی از آن ها در کتابخانه های مختلف دنیا موجود است، نمودار گوشه ای از عظمت این کتاب خطیر و پر قدر است. نگارنده در این پژوهش بر آن است که پس از بررسی و مطالعه های انجام شده از دفتر چهارم مثنوی بر اساس شش شرح متقدم و متاخر، اختلافات موجود را یافته و مطرح نماید، در این راستا ابتدا ابیاتی که از دید نگارنده مبهم و محل اختلاف بوده گزینش شده و بامطالعه شروح به بررسی موارد اختلاف پرداخته و نزدیک ترین شرح به دیدگاه نویسنده اثر را مشخص می کند. با توجه به این که اساس پژوهش حاضر به مطالعه موردی شروح بوده نویسنده کوشیده است که همه شروح را بررسی نماید.

کلیدواژه ها

مثنوی، مولوی، دفتر چهارم، شرح، متقدم، متاخر.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.