آسیب شناسی مراکز فرهنگی- تفریحی و مکان های گذران اوقات فراغت (مطالعه موردی: شهر شاهین شهر)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-3-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف قنبری

دانشیار گروه جغرافیای دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

بهاره حسن خانی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی توریسم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

یکی از محورهای مهم زندگی انسان امروزی و شهرنشین، مسئله اوقات ­فراغت و نحوه­ گذراندن آن است. فضاهای گذران اوقات­ فراغت از مهم­ترین حوزه­های عملکردی در شهرها هستند که فرد در زمان فراغت از کار، برای رهایی از تنش­های زندگی شهری به آن­ها پناه می­برد. شاهین­­شهر از جمله شهرهایی است که فضاهای تفریحی و فراغتی آن، شرایط مطلوبی جهت پاسخگویی به نیازهای شهروندان ندارد؛ بنابراین، هدف از این پژوهش وضعیت­­سنجی و آسیب­­شناسی مراکز فرهنگی- تفریحی و مکان­های گذران اوقات فراغت است که توسط شهرداری جهت پاسخگویی به نیا­زهای فرهنگی و فراغتی شهروندان ایجاد ­شده­است. رویکرد حاکم بر پژوهش، توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. جمع­آوری داده­ها به­صورت پیمایشی (میدانی) و بخشی از آن نیز اسنادی می­باشد. جامعه ­آماری پژوهش، شهروندان ساکن در شهر شاهین­­شهر می­باشند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران ۳۸۳ نفر و مقدارآلفای کرونباخ برای پایایی پرسشنامه ۸۶/۰ محاسبه گردید. از طریق تجزیه و تحلیل پرسشنامه در نرم­افزار SPSS رابطه میان میزان رضایت شهروندان از هر یک از اماکن   فرهنگی- تفریحی و ویژگی­های جمعیت­شناسی آن­ها از طریق آزمون­های اسپیرمن و پیرسون مشخص­ گردید. همچنین این مکان­ها از نظر میزان پاسخگویی به نیازهای فراغتی شهروندان، بررسی شدند که نتایج آن نشان داد مکان­های فرهنگی - تفریحی بانوان با کسب رتبه ۶ در آزمون فریدمن از نظر پاسخگویی به نیازهای فراغتی شهروندان با مشکلات و کمبودهای بیشتری مواجه است. همچنین وضعیت مکان­های فرهنگی- تفریحی بانوان با میانگین ۸۹۰/۲ (آماره T برابر با ۰۵۱/۳- و سطح معناداری ۰۰۲/۰) پائین­تر از حد انتظار جامعه است.

کلیدواژه ها

اوقات فراغت, خدمات فرهنگی, فضای فرهنگی, شاهین شهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.