تاب آوری سالن شماره دو فرودگاه مهرآباد در بحران های احتمالی و ارزیابی زمان تخلیه اضطراری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله پدافند غیر عامل، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SAPD-14-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی نکوئی

استادیار گروه مدیریت بحران دانشکده پدافند غیرعامل دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

پرویز جعفری فشارکی

استادیار گروه مدیریت بحران دانشکده پدافند غیرعامل دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

محدثه حامدی

دانشجوی دکتری مدیریت بحران دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

چکیده

هدف این مقاله، بررسی تاب آوری فرودگاه مهرآباد در بحران های احتمالی مانند جنگ و زلزله از طریق شبیه سازی تخلیه اضطراری جمعیت است. روش پژوهش از نوع توصیفی– تحلیلی، ازنظر حل مسئله ترکیبی و نوع نتایج تبیینی هست. جمع آوری اطلاعات میدانی و اسنادی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل ۱۶۰ نفر از متخصصان، هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی است. از نمونه گیری تصادفی و از فرمول کوکران استفاده شده است. بعد از انجام مصاحبه و تکمیل پرسشنامه، سناریوهای سازگار از نرم افزار Wizard حاصل و سپس مدل سازی در حالت عادی و فاجعه و خوش بین با حداکثر دو عامل ناسازگار در Any Logic در نظر گرفته شده است. نتایج شبیه سازی نشان داده است زمان در سناریو چهارم بازمان تخلیه ۱۲۵ دقیقه و زمان شبیه سازی ۸۷/۱۹ نسبت به بقیه سناریوها بیش تر است و در شرایط بحرانی تری قرار دارد. در سناریو ۱ شرایط عادی ازآنجایی که همه درب های ورود و خروج سالم هستند درصد تخلیه افراد بلافاصله پس از شروع بحران حداکثر است، وجود موانع تاثیری در ایجاد گره جمعیتی نداشته و با گذر زمان جمعیت به تدریج خارج می شوند. در حالت فاجعه، زمان تخلیه ۱۰۰ و شبیه سازی ۱۱/۵۹ دقیقه است. تاب آوری سالن شماره ۲ فرودگاه در شرایط عادی مناسب است ولی در صورت وقوع بحران و افزایش تراکم، ترس و سرعت، بسیار پایین است. برخلاف پژوهش های پیشین که نگاهی تک بعدی به مصالح تخلیه اضطراری داشته اند؛ این مقاله رویکردی ترکیبی دارد.

کلیدواژه ها

تخلیه اضطراری, شبیه سازی, مدل تحلیل حساسیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.