اثر کاربرد فاضلاب بر تجمع عناصر سنگین در نیمرخ خاک تحت شرایط گلخانه ای - لایسیمتری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-27-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصرالدین پارسافر

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا؛

صفر معروفی

دانشیار گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا؛

چکیده

در این تحقیق از فاضلاب خام و تصفیه­شده، تصفیه­ خانه شهر سرکان در کشت سیب­ زمینی و در شرایط لایسیمتری استفاده گردید. لایسیمترها در گلخانه به مدت پنچ ماه ب­طور هفتگی آبیاری شدند و سپس به مدت چهار ماه آزمایش صورت گرفت. در این رابطه یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی (با دو فاکتور و سه تکرار) به اجرا درآمد. تیمارهای آبیاری شامل فاضلاب خام (T۱)، فاضلاب تصفیه­ شده (T۲)، ترکیب ۵۰ درصد فاضلاب خام و آب معمولی (T۳)، ترکیب ۵۰ درصد فاضلاب تصفیه ­شده و آب معمولی (T۴) و آب معمولی (T۵) بودند. همچنین دو عمق خاک سطحی (۰-۱۰ و ۱۰-۲۰ سانتی­متری) نیز در نظر گرفته شد. پس از برداشت محصول، از خاک لایسیمترها به منظور بررسی تجمع عناصر سنگین (کادمیوم، سرب و نیکل) نمونه­برداری گردید. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آبیاری بر غلظت عناصر سنگین کادمیوم، سرب و نیکل معنی­دار بوده و اثر متقابل عمق خاک و کیفیت آب بر تجمع عناصر سنگین بی­معنی می­باشد. بر اساس این نتایج، بیشترین و کمترین مقدار این عناصر به ترتیب در تیمارهای T۱ و T T۵ مشاهده گردید. به طور کلی با توجه به میزان تجمع عناصر سنگین در خاک، ترتیب بزرگی تیمارهای آبیاری به صورت  T۱> T۳> T۲> T۴> T۵بود. همچنین نتایج نشان داد که میزان غلظت عناصر سنگین با افزایش عمق خاک کاهش یافته­اند. بر اساس میزان تجمع عناصر سنگین در خاک، ترتیب بزرگی عناصر به صورت Pb> Ni> Cd  مشاهده گردید.

کلیدواژه ها

پروفیل خاک, کادمیوم, نیکل, سرب, فاضلاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.