دورنمای اثر گرمایش جهانی بر دگرگونی‎های مولفه‎ی دما در نواحی شمال‎غرب ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 44، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-44-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا روشن

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه گلستان

عبدالعظیم قانقرمه

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه گلستان

چکیده

تغییرات مولفه‎ی دما ، به‎عنوان یکی از مهم‎ترین عناصر اقلیمی در نواحی شمال‎غرب ایران با نوسان‎های زمانی مکانی قابل ملاحظه ، نقش عمده‎ای در چگونگی بهره‎برداری از توان‎های محیطی ، کشاورزی و زراعت آن برعهده دارد . پیش‎ بینی رخداد حوادثی همچون تنش‎های گرمایی ، سوز بادها و تغییرات در آستانه ‎های دمای مورد نیاز برای رشد گیاهان ، ضرورت شناخت صحیح شرایط جوی و به ‎دنبال آن ، ارائه‎ ی راهکار مناسب برای مبارزه با بلایای جوی و ترسیم خوشه ‎های مولفه‎ی دمای این منطقه را برای برنامه‎ ریزان آشکار می‎کند . در این پژوهش برای مقایسه ‎ی دوره‎ ی پایه (مشاهداتی) با داده ‎های پیش‎ یابی ‎شده (شبیه‎ سازی شده)، نخست آمار دمای روزانه‎ ی (حداقل ، متوسط و حداکثر) هفت ایستگاه اردبیل ، قزوین ، همدان ، کرمانشاه ، سنندج ، ارومیه و تبریز ، طی یک دوره ‎ی ۳۰ ساله (۱۹۹۰ - ۱۹۶۱) تهیه و از سوی دیگر با داده‎های شبیه ‎سازی‎شده ‎ی ۲۰۱۱ تا ۲۰۴۰ که به ‎وسیله ‎ی مدل گردش عمومی جو HadCM۳ و سناریوی A۱ تولید و با استفاده از مدل LARS-WG ریز مقیاس شده، مورد مقایسه قرار گرفتند . روش مقایسه ‎ی مولفه‎ ی دمای روزانه در قالب خوشه ‎های مختلف و بر اساس روش خوشه ‎بندی ، در چارچوب شش خوشه ‎ی توافقی برای تمام ایستگاه ‎ها و دوره ‎های مورد مطالعه انجام گرفت . ازجمله نتایج این پژوهش ، افزایش مجموع میانگین دمای سالانه ‎ی هفت ایستگاه مورد مطالعه به ‎میزان ۹۴/۰ درجه سلسیوس برای سال ‎های پیش‎ یابی‎ شده نسبت به دوره ‎ی پایه‎ی ۱۹۹۰-۱۹۶۱ است.

کلیدواژه ها

خوشه‎بندی, ریزمقیاس نمایی, رژیم دما, شمال‎غرب ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.