ارزیابی توزیع فضایی کیفیت زندگی در مناطق روستایی (مطالعه موردی: بخش مرکزی شهرستان دلفان)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های روستایی، دوره: 2، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JRUR-2-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا رکن الدین افتخاری

دانشیار گروه جغرافیا، دانشگاه تربیت مدرس

احدالله فتاحی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تربیت مدرس

مجتبی حاجی پور

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان

چکیده

کیفیت زندگی، از عوامل زمان و مکان تاثیر می پذیرد و مولفه ها و عوامل تشکیل دهنده آن با توجه به دوره زمانی و مکان جغرافیایی و سطوح توسعه یافتگی متفاوت خواهند بود. با این توصیف، تحقیق حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش هاست که کیفیت زندگی از نظر جامعه نمونه چگونه است؛ آیا توزیع فضایی می تواند بر کیفیت زندگی تاثیر نهد یا نه. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از عملیات میدانی، از دو روش آمار توصیفی و استنباطی (آزمون t، تحلیل واریانس) استفاده شده، و سپس نرم افزار GIS برای نشان دادن توزیع فضایی به کار رفته است. جامعه آماری در این پژوهش، مجموعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان دلفان است با جمعیت ????? نفر در قالب ????? خانوار. روش نمونه گیری در این پژوهش خوشه ای چندمرحله ای است که براساس تخصیص متناسب ?? روستا انتخاب شده است. برای تکمیل پرسشنامه ها ??? نفر از سرپرستان خانوارها به عنوان جامعه نمونه در نظر گرفته شدند. براساس دیدگاه های جامعه نمونه، می توان کیفیت آموزش، محیط مسکونی و محیط فیزیکی، سلامت و امنیت، و نیز درآمد و اشتغال را پایین تر از حد متوسط ارزیابی کرد؛ و کیفیت تعامل و همبستگی اجتماعی را در حد متوسط دانست. همچنین یافته های تحقیق نشان از آن دارند که در روستاهای بخش مرکزی شهرستان دلفان در تمام مولفه های موثر بر کیفیت زندگی به لحاظ موقعیت مکانی و بعد فاصله، می توان تفاوت معناداری را مشاهده کرد. به لحاظ بعد فاصله، جز مولفه اقتصادی که تفاوت معناداری نداشت، تفاوت در دیگر مولفه ها (کیفیت محیطی، کالبدی و اجتماعی) معنادار بود.

کلیدواژه ها

بخش مرکزی, توزیع فضایی کیفیت زندگی, شاخص های ذهنی و عینی, شهرستان دلفان, کیفیت زندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.