تاثیر انواع مختلف کاربری اراضی روی کیفیت خاک در جنگل الندان ساری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 45، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-45-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم اسدیان

کارشناس ارشد جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سید محمد حجتی

استادیار گروه جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمدرضا پورمجیدیان

دانشیار گروه جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

اصغر فلاح

دانشیار گروه جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص کیفیت خاک در پنج کاربری متفاوت اراضی (توده راش، توده مخروبه، جنگل­کاری کاج، جنگل­کاری ون و زمین کشاورزی) در محدوده طرح جنگلداری سری الندان، با مدیریت شرکت چوب و کاغذ مازندران انجام شده است. برای این امر، نمونه‎برداری از خاک، به‎صورت تصادفی سیستماتیک و با استفاده از شبکه آماربرداری به ابعاد ۵۰×۷۵ متر (تعداد ۶ نقطه در هر کاربری) و از عمق ۱۰-۰ سانتی­متری به‎وسیله استوانه فلزی (قطر ۸ سانتی­متر) انجام گرفت. درصد رطوبت، چگالی ظاهری، واکنش خاک، هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن کل، پتاسیم و کلسیم قابل جذب، آمونیوم و نیترات برای هر نمونه خاک در آزمایشگاه اندازه­گیری و درنهایت با استفاده از مقادیر به‎دست‎آمده، شاخص کیفیت خاک در هر یک از کاربری­های مورد مطالعه محاسبه شد. نتایج مقایسه خصوصیت‎های فیزیکی و شیمیایی خاک در بین کاربری­های مختلف، اختلاف معناداری را نشان داده است. همچنین در بین کاربری­های مورد مطالعه جنگل­کاری، کاج به‎طور معناداری کمترین کیفیت و جنگل مخروبه و جنگل­کاری ون، بیشترین میزان این شاخص را به‎خود اختصاص داده­اند. نتایج این پژوهش موید تاثیر قابل توجه انواع کاربری­ها روی شاخص کیفیت خاک است.

کلیدواژه ها

خصوصیت‎های فیزیکی و شیمیایی خاک, کیفیت خاک, جنگل کاری, اراضی زراعی, الندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.