بررسی تاثیر محلول پاشی عناصر ریزمغذی آهن و روی بر عملکرد کمی و کیفی زعفران (.Crocus sativus L)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های زعفران، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRB-11-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خیراحمد ایوبی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

حمیدرضا عیسوند

استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

سعید حیدری

استادیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

صادق موسوی فرد

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

چکیده

مدیریت تغذیه در زراعت زعفران یکی از مسائل مهم در تولید این محصول ارزشمند محسوب می شود. از این رو، تحقیق حاضر با هدف مطالعه تاثیرمحلول­پاشی عناصر ریز مغذی آهن و روی بر صفات کمی و کیفی زعفران در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان شهر خرم آباد درسال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ به صورت طرح بلوک­ های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد مطالعه شامل شاهد (محلول­ پاشی آب مقطر)، محلول­پاشی آهن ۵ درصد، محلول­ پاشی روی ۵ درصد، محلول ­پاشی ترکیبی آهن ۵ درصد+روی ۵ درصد (توام آهن و روی)، بودند. محلول­ پاشی در طی دو مرحله (اواسط اسفند ماه و اواسط فروردین ماه) بر روی بوته ­های شش ساله زعفران انجام شد. نتایج نشان داد محلول­ پاشی با عنصر روی نسبت به شاهد، محلول ­پاشی آهن و محلول­ پاشی توام آهن و روی میانگین بالاتری از صفات را سبب شد به طوریکه محلول پاشی عنصر روی سبب افزایش معنی دار تعداد گل (۸۱/۵۷ درصد)، وزن تر و خشک گل (۶۲/۲۰ و۹۷/۸۰ درصد)، وزن تر و خشک کلاله (۲۲/۴۴ و ۲۷/۶۵ درصد)، کروسین (۸۸/۶ درصد)، پیکروکروسین (۳۹/۱۱ درصد) و سافرانال (۶۶/۹ درصد) در مقایسه با شاهد شد. بنابراین محلول­پاشی عنصر ریزمغذی روی سبب بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاه زعفران گردید.کروسین با صفاتی نظیر پیکروکروسین و وزن خشک کلاله همبستگی مثبت و معنی داری داشت اما سافرانال با هیچ یک از صفات مورد بررسی همبستگی معنی داری نشان نداد. توصیه می ­شود برای دستیابی به عملکرد بالا محلول­پاشی عناصر ریزمغذی به ویژه روی، در دستور کار قرار گیرد.

کلیدواژه ها

زعفران, عناصر ریز مغذی, کروسین, پیکروکروسین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.