مقایسه نقش اشهاد وتشریفات قانونی در فرایند طلاق

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات حقوقی، دوره: 26، شماره: 101
  • کد COI اختصاصی: JR_LAWRS-26-101_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی موحدی محب

گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران.

چکیده

در فقه امامیه، انشای صیغه طلاق درحضور دو شاهد عادل، شرط انعقاد آن دانسته می شود. از سوی دیگر، اخذ گواهی عدم امکان سازش و ثبت واقعه طلاق و رجوع، الزامی قانونی بوده و متخلف، مستوجب مجازات. نوشتار حاضر، به این پرسش ها، پاسخ می دهد: آیا اشهاد، در انعقاد طلاق، موضوعیت دارد یا با تشریفات قانونی آن، قابل جایگزینی است؟ درمورد رجوع چطور؟ نتیجه عدم رعایت تشریفات قانونی مذکور چیست؟ ودرمقام پاسخ، با روش توصیفی تحلیلی ، ضمن مقایسه نقش اشهاد وتشریفات قانونی درساختار طلاق ورجوع و الزام به آن، بامطالعه مبانی فقهی و اصولی مساله وعنایت به مقاصد شریعت واهداف قانون گذار، به ارائه تصویری نو ومستند از چارچوب طلاق صحیح وبازترسیم نقش اشهاد درطلاق ورجوع پرداخته؛ مستند به ادله ای چون، ارشادی بودن امر به اشهاد، عدم موضوعیت آن، تعبدی نبودن مقوله طلاق، تبدل موضوع در مساله و هم سوئی بیشتر با مقاصد شریعت، الزام به رعایت تشریفات قانونی را چهره ای روزآمد، منضبط و جامع تر از اشهاد و قابل جایگزینی با آن در طلاق معرفی کرده و طلاق بدون این تشریفات را، هم به دلیل مبغوضیت (از حیث سبب و مسبب) و هم به جهت کامل نبودن اجزاء و شرایط، جز درحالت اضطرار، باطل و بی اثر می داند. هم چنین، اشهاد مذکور در سوره طلاق، به یک معنا، ناظر به کل فرایند جدائی بوده و از همین رو، پس از هرسه فقره (طلقوهن، امسکوهن، فارقوهن)، آمده، اما به قرینه ادله لزوم احتیاط درفروج واعراض، ازعموم آیه شریفه دست برداشته، معتقدیم که اقتضای احتیاط یادشده، عدم سختگیری درانعقاد یابازگشت به زوجیت وتحقق رجوع، باکم ترین تشریفات است، بخلاف طلاق.

کلیدواژه ها

ثبت رسمی, دلالت نهی بر فساد, گواهی عدم امکان سازش, مقاصد شریعت, نظم عمومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.