پایش و پیش بینی عوامل اقلیمی موثر بر تحرک پذیری تپه های ماسه ای با استفاده از شاخص لنکستر(مطالعه موردی: کویر سیرجان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک، دوره: 13، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_JARGS-13-48_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهین حنیفه پور

دانشگاه تهران

لیلا بیابانی

دانشگاه تهران

حسن خسروی

دانشگاه تهران

بهروز اکبرپور بناب

کارشناس هیدرو اقلیم - مهندسین مشاور آبخوان

چکیده

تپه ­های ماسه ­ای از مهم ترین و حساس­ ترین لندفرم های حساس به فرسایش بادی هستند که میزان فعالیت آن ها بسته به شدت تاثیر عوامل متعدد اقلیمی و زمینی، متفاوت است. پایش بلندمدت این عوامل به همراه وضعیت تحرک ­پذیری ماسه­ های روان در مناطق مختلف می ­تواند اثر قابل ­توجهی بر کاهش اثرات نامطلوب آن ها داشته باشد. محدوده مطالعاتی؛ کویر سیرجان در استان کرمان، شهرستان سیرجان قرار دارد. به این منظور، از داده­ های ساعتی سرعت باد، کد پدیده ­های گردوغبار، بارندگی و دمای هوای ایستگاه سینوپتیک سیرجان در دوره آماری ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ استفاده شد. داده­ های بارندگی و دما برای محاسبه مقدار تبخیروتعرق به روش تورنت­وایت استفاده شد. پس از محاسبه درصد فراوانی بادهای فرساینده و شاخص خشکی، با بهره­ گیری از شاخص لنکستر وضعیت تحرک ­پذیری ماسه­ های روان در منطقه مورد واکاوی قرار گرفت. به منظور پیش ­بینی اثر تغییر احتمالی عوامل اقلیمی بر تحرک ­پذیری ماسه ­های روان از آزمون تحلیل حساسیت استفاده شد. نتایج نشان داد حدود ۹۰% از سال­ های آماری از نظر اقلیمی در معرض خطر بیابان ­زایی بسیار شدید بوده است. بر این ­اساس، با کاهش مقدار شاخص خشکی یونپ و افزایش خشکی محیط بر میزان تحرک ­پذیری ماسه در کل منطقه مطالعاتی افزوده شده و خطر بیابان ­زایی در منطقه تشدید می ­شود. مقادیر شاخص سالیانه لنکستر در این ایستگاه نشان­ دهنده این است که وضعیت تپه­ های ماسه­ ای به صورت فعال  فقط در نوک ­تپه است. براساس تحلیل حساسیت مشخص شد که در صورت افزایش ۳۰% فراوانی بادهای فرساینده و تبخیروتعرق پتانسیل، فعالیت تپه ­های ماسه ­ای به میزان ۶۹% افزایش خواهد یافت و از حالت فعال فقط در نوک تپه به فعال تبدیل شده و وضعیت فعالیت تپه ماسه ­ای در ایستگاه مطالعاتی در اثر کاهش توام دو پارامتر یادشده به همان مقدار، فعالیت تپه ­های ماسه ­ای ۵۱% کاهش و از حالت فعال فقط در نوک تپه به غیرفعال تغییر خواهد یافت.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: شاخص لنکستر, بیابان زایی, تحلیل حساسیت, کویر سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.